Δημοσκοπικό προβάδισμα για το λαϊκιστικό PiS

Δημοσκοπικό προβάδισμα για το λαϊκιστικό PiS

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ισχυρή πλειοψηφία συνεχίζει να απολαμβάνει το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου στη χώρα. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν στο λαϊκιστικό PiS ποσοστό 41,3% της πρόθεσης ψήφου, με τον κύριο αντίπαλό του, την κεντρώα Κοινωνική Συμμαχία, να εξασφαλίζει 28,5% και την Αριστερά στο 11,3%. Η δημοσκόπηση δείχνει, όμως, ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση του PiS έχει υποχωρήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την κεντρώα αντιπολίτευση να επωφελείται σημαντικά.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή της να ψηφίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του PiS στη Βαρσοβία. Μιλώντας χθες στην πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 1990. Η ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχουν συμβάλει στη διατήρηση των ελλειμμάτων σε χαμηλό επίπεδο, επιτρέποντας στο PiS να υποσχεθεί γενναιόδωρο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών ενόψει των εκλογών της 13ης Οκτωβρίου. «Παρουσιάζουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια», είπε ο Μοραβιέκι. Ο προϋπολογισμός του 2020 θα εγκριθεί από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Στις τελευταίες εκλογές, η αντιπολίτευση είχε επικρίνει τα προγράμματα κοινωνικών παροχών του PiS, λέγοντας ότι η οικονομία της χώρας δεν ήταν έτοιμη για αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή