Η αφαίρεση των παπουτσιών στο σπίτι δεν είναι και τόσο απαραίτητη

Η αφαίρεση των παπουτσιών στο σπίτι δεν είναι και τόσο απαραίτητη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανώς βγάζετε τα παπούτσια σας μόλις δρασκελίζετε το κατώφλι του σπιτιού σας επειδή δεν θέλετε να λερώσετε τα ακριβά χαλιά σας ή το δάπεδο. Ισως απλά να αισθάνεστε καλύτερα χωρίς υποδήματα. Αν τα βγάζετε, όμως, επειδή φοβάστε ότι τα βακτήρια που έχουν θα σας αρρωστήσουν, πρέπει να ηρεμήσετε.

Τα βακτήρια που έχουν τα παπούτσια σας, πολύ συχνά E.coli αλλά και Klebsiella pneumonia ή Serratia ficaria, μπορεί να σας προσβάλουν μόνο αν αγγίξετε τις σόλες των παπουτσιών σας και μετά το στόμα ή τα μάτια σας ή αν φάτε τρόφιμα που έχουν πέσει στο δάπεδο. Στην ιεραρχία των κινδύνων που ελλοχεύουν σπίτι μας τα γεμάτα βακτήρια παπούτσια κατέχουν χαμηλή θέση, επισημαίνει ο Ντόναλντ Σάφνερ, μικροβιολόγος διατροφής του Πανεπιστημίου Ράτζερς.

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η πιο αναγκαία πρακτική, μόλις εισέρχεστε σπίτι, είναι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και άφθονο νερό. Αλλωστε πολλές επιφάνειες σε δημόσιους χώρους αγγίζονται από πολλούς, χωρίς ποτέ να καθαρίζονται, όπως είναι τα χρήματα, τα κουμπιά των ΑΤΜ, και οι λαβές των αντλιών στα βενζινάδικα. «Οταν εστιάζετε το ενδιαφέρον σας στα παπούτσια, εστιάζεστε σε λάθος φορέα», επισημαίνει ο δρ Ααρον Κάρολ, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Ο Τζακ Γκίλμπερτ, του Τμήματος Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγγραφέας του βιβλίου «Dirt is good» (H βρώμα είναι καλή), επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα υγιεινής, η πιθανότητα να αρρωστήσετε από τα παπούτσια σας είναι πραγματικά μηδενική. Ο Γκίλμπερτ τονίζει ότι σύμφωνα με πολλές θεωρίες η μεταφορά στοιχείων των εξωτερικών χώρων στο εσωτερικό μπορεί να βοηθήσει στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα των παιδιών. Εχει αποδειχθεί ότι στον πρώτο χρόνο της ηλικίας, η αλληλεπίδραση παιδιού και σκύλου περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος κατά 13%.

Είναι καλό να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι, εφόσον υπάρχουν μωρά που μπουσουλάνε ή αλλεργικά άτομα, καθώς η γύρη μπορεί να μεταφερθεί στο δάπεδο και ιδιαίτερα στα χαλιά.

Η Λίζα Α. Κουτσάρα, καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κουινιπίακ του Κονέκτικακ, τονίζει ότι «όταν στο σπίτι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό, όπως αν πάσχουν από καρκίνο, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή πάσχουν από κάποια λοίμωξη, υπάρχει πράγματι λόγος να βγάζετε τα παπούτσια σας», ενώ θα πρέπει να ρωτάτε και τον οικοδεσπότη αν πρέπει να αφαιρέσετε τα παπούτσια σας όταν επισκέπτεστε ένα ξένο σπίτι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αφαίρεση υποδημάτων σε εσωτερικούς χώρους είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική σε πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως εξηγεί ο Μπέντζαμιν Χιραμάσου Αϊρλαντ, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονων Γλωσσών στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Η αφαίρεση των παπουτσιών, όταν εισέρχεσαι σε ένα σπίτι, πηγάζει από την τήρηση των θρησκευτικών πρακτικών που έχουν ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό. Πρόκειται για την απαιτούμενη κίνηση από τον επισκέπτη σε αυτά τα κράτη και φυσικά σχετίζεται με την υγιεινή», επισημαίνει ο καθηγητής Αϊρλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή