Τεράστιο «νησί» από ελαφρόπετρα στον Ειρηνικό

Τεράστιο «νησί» από ελαφρόπετρα στον Ειρηνικό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πελώριος μη συμπαγής όγκος ελαφρόπετρας, με έκταση 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, παρασύρεται από τα ρεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά πάσα πιθανότητα ο όγκος προήλθε από υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Τόνγκα, στην Πολυνησία, το οποίο εξερράγη στις 7 Αυγούστου. Ηδη οι ναυτικοί που πλέουν στην περιοχή έχουν ειδοποιηθεί να αποφεύγουν την πιθανή επικίνδυνη συνάντηση με τις ελαφρόπετρες, η οποίες είναι πετρώματα, πλούσια σε φυσαλίδες που μπορούν και επιπλέουν στο νερό. Παράγεται όταν η ηφαιστειακή λάβα ψύχεται γρήγορα και χάνει τα αέρια που περιέχει. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τέτοιες «νησίδες» ελαφρόπετρας σχηματίζονται συνήθως όταν το ηφαίστειο που εκρήγνυται βρίσκεται σε πιο αβαθή ύδατα.

Τον πελώριο όγκο ελαφρόπετρας εντόπισε στις αρχές του μήνα ένα ζευγάρι Αυστραλών που ταξίδευε με το καταμαράν του προς τα νησιά Φίτζι και, χωρίς να το θέλει, έπλευσε μέσα στη «θάλασσα» ελαφρόπετρας. Οπως έγραψαν στο Διαδίκτυο ο Μάικλ Χουλτ και η Λαρίσα Μπριλ, στις 16 Αυγούστου, «οι άνεμοι είχαν κοπάσει, επικρατούσε νηνεμία και η ταχύτητα του σκάφους είχε μειωθεί περίπου στον ένα κόμβο όταν εισήλθαν στο πέτρινο όγκο. Τα πέτρινα συντρίμμια έφταναν μέχρι εκεί που μπορούσε να δει το μάτι».

Κάποια στιγμή, το σκάφος τους σταμάτησε να κινείται, καθώς οι πέτρες είχαν μπλοκάρει το πηδάλιο, αλλά τελικά οι Αυστραλοί κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να απομακρυνθούν από τις ελαφρόπετρες. Συνέλεξαν και απέστειλαν δείγματα της πέτρας, τα οποία κυμαίνονται σε μέγεθος από ένα χαλίκι μέχρι μια μπάλα του μπάσκετ, σε επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του αυστραλιανού πανεπιστημίου Σκοτ Μπράιαν, που μελέτησε τα δείγματα, τόνισε ότι τέτοιοι όγκοι ελαφρόπετρας παρατηρούνται στην περιοχή περίπου κάθε πέντε χρόνια. «Πρόκειται για φαινόμενο που καταγράφεται σχετικά συχνά. Τέτοια “πέτρινα νησιά” εντοπίζονται από ναυτικούς στο μέσο του ωκεανού, αλλά μετά, όταν προσπαθούν να τα ξαναβρούν, δεν τα καταφέρνουν. Στην πραγματικότητα, μοιάζει σαν ολόκληρος ο ωκεανός να έγινε στεριά», τόνισε ο Μπράιαν.

Τεράστιο «νησί» από ελαφρόπετρα στον Ειρηνικό-1

Ελαφρόπετρα σε όλα τα μεγέθη πλέει προς τα νησιά Φίτζι, μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα της Πολυνησίας.

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες τώρα δείχνουν ότι το νησί έχει διασπαστεί σε δύο επιφανειακές μάζες, οι οποίες ακολουθούνται από κάποιες πέτρινες «κορδέλες». «Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο κομμάτια ελαφρόπετρας, που πλέουν όλα μαζί. Με τον καιρό όμως θα διασπαστούν και θα διασκορπιστούν στην περιοχή», επισήμανε ο Μπράιαν.

Η πέτρινη μάζα κινείται τώρα προς τα νησιά Φίτζι και πιθανώς να περάσει από τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου, ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πέτρινη μάζα θα φιλοξενήσει πολλά θαλάσσια είδη καθώς παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα του Ειρηνικού και, εφόσον φτάσει στην Αυστραλία, θα ενισχύσει σημαντικά τον κατεστραμμένο Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο, εναποθέτοντας εκεί νέα κοράλλια και τους ενοίκους τους.

Η αναγέννηση των κοραλλιών, στο μεγαλύτερο κοραλλιογενές σύστημα του κόσμου, κατέρρευσε μετά τη ραγδαία λεύκανσή του το 2016 και το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή