ΚΟΣΜΟΣ

Ελαβε την εντολή για κυβέρνηση ο Κόντε

Ελαβε την εντολή για κυβέρνηση ο Κόντε

ΡΩΜΗ. «Εχουμε το κουράγιο να προσπαθήσουμε». Με αυτή τη φράση, ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε τη συμφωνία με το Κίνημα 5 Αστέρων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε. Ο πρόεδρος Ματαρέλα κάλεσε σήμερα το πρωί τον Κόντε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του επιδώσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε», δήλωσε ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος επικρίνεται σφοδρά από τη βάση του κόμματος για την απόφαση συνεργασίας με το κόμμα του «κατεστημένου». Παρότι οι τελευταίες ημέρες αφιερώθηκαν σε διαπραγματεύσεις για την κατανομή των υπουργείων, με το Δημοκρατικό Κόμμα να καταλαμβάνει, όπως φημολογείται, τα τέσσερα σημαντικότερα, ο Ντι Μάιο αρνήθηκε να μιλήσει για ονόματα υπουργών. «Πρώτα θα κανονίσουμε το πρόγραμμα, μετά έρχονται τα ονόματα», είπε.

Ελαβε την εντολή για κυβέρνηση ο Κόντε-1
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ντι Μάιο επιβεβαίωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, του είχε προσφέρει την πρωθυπουργία προκειμένου να επανέλθει σε έναν συνασπισμό με τη Λέγκα, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. Οσο για τον Σαλβίνι, ο οποίος φαίνεται να μένει τελικά εκτός νυμφώνος, υποστήριξε ότι «γεννιέται μια αδύναμη κυβέρνηση, που ενώνεται από το μίσος εναντίον μας. Εψαχναν πρωθυπουργό και βρήκαν έναν δεύτερο Μόντι με υπόδειξη του Παρισιού, του Βερολίνου και των Βρυξελλών».

Εφόσον τα δύο κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα και το κυβερνητικό σχήμα, εκκρεμεί η έγκριση της νέας κυβέρνησης, από τη βάση του Κινήματος 5 Αστέρων, με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μέχρι στιγμής, η βάση ακολουθεί την ηγεσία στις ψηφοφορίες. Απομένει να αποδειχθεί ότι θα συμβεί το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση.