Κοινοβουλευτική αναστολή ζήτησε ο Μπ. Τζόνσον

Κοινοβουλευτική αναστολή ζήτησε ο Μπ. Τζόνσον

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε χθες την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, περιορίζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει πλέον στη διάθεσή του λίγες ημέρες για να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Τζόνσον, κίνηση από την οποία επιχείρησε να τον αποτρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη στήριξή του στο πρόσωπο του συντηρητικού Βρετανού πρωθυπουργού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ απάντησε θετικά στο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον να αναγνώσει τον λόγο με τον οποίο ξεκινά η κοινοβουλευτική περίοδος, στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. – στις 31 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, όμως, ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι, αν δεν έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε., θα προχωρήσει σε άτακτη έξοδο και οι 15 ημέρες δεν είναι αρκετές για να εμποδιστεί η εξέλιξη αυτή.

Κοινοβουλευτική αναστολή ζήτησε ο Μπ. Τζόνσον-1

Χθεσινή διαδήλωση στο Λονδίνο εναντίον της απόφασης για αναστολή λειτουργίας της Βουλής έως δύο εβδομάδες πριν από το Βrexit.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο Κόρμπιν έχει περιθώριο να καταθέσει πρόταση μομφής μόνο στις 3, 4 ή 5 Σεπτεμβρίου, κίνηση που έχει νόημα μόνον εφόσον έχει εξασφαλίσει επαρκή διακομματική στήριξη. Στις προχθεσινές επαφές του με βουλευτές άλλων κομμάτων, ο Κόρμπιν βρήκε στήριξη για μια ψηφοφορία με την οποία η Βουλή θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν, μετά τη χθεσινή εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για δραστικότερες ενέργειες, όπως είναι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση Τζόνσον μιλάει για εθνική κυριαρχία και κλείνει τη Βουλή για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων της για ένα απερίσκεπτο Brexit χωρίς συμφωνία», είπε ο Κόρμπιν. «Αν ο Τζόνσον έχει εμπιστοσύνη στα σχέδιά του, ας τα θέσει στον λαό προκηρύσσοντας εκλογές ή δημοψήφισμα».

Το ενδεχόμενο ανατροπών επιχείρησε να «προλάβει» ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Τζέρεμι Κόρμπιν να επιδιώξει πρόταση μομφής εναντίον του νέου πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που ζητούσε η Βρετανία και θα αποδειχθεί σπουδαίος», έγραψε ο Τραμπ, στέλνοντας την «αγάπη» του στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι θα υπάρξει «άφθονος χρόνος» να συζητηθεί το Brexit, αλλά η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον προξένησε την οργή του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, ο οποίος την πληροφορήθηκε από τον Τύπο. Ο Μπέρκοου έκανε λόγο για «προσβολή της δημοκρατικής διαδικασίας και των δικαιωμάτων των βουλευτών ως εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού». «Σίγουρα, σε αυτή την τόσο πρώιμη φάση της πρωθυπουργίας του, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιδιώκει την ενίσχυση, όχι την υπονόμευση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων του», προσέθεσε ο Μπέρκοου. Σημειώνεται ότι ο Τζόνσον ανελίχθη στην πρωθυπουργία με εσωκομματικές διαδικασίες, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει βουλευτικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή