ΚΟΣΜΟΣ

Κοινοβουλευτική αναστολή ζήτησε ο Μπ. Τζόνσον

Κοινοβουλευτική αναστολή ζήτησε ο Μπ. Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε χθες την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, περιορίζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει πλέον στη διάθεσή του λίγες ημέρες για να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Τζόνσον, κίνηση από την οποία επιχείρησε να τον αποτρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη στήριξή του στο πρόσωπο του συντηρητικού Βρετανού πρωθυπουργού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ απάντησε θετικά στο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον να αναγνώσει τον λόγο με τον οποίο ξεκινά η κοινοβουλευτική περίοδος, στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. – στις 31 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, όμως, ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι, αν δεν έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε., θα προχωρήσει σε άτακτη έξοδο και οι 15 ημέρες δεν είναι αρκετές για να εμποδιστεί η εξέλιξη αυτή.

Κοινοβουλευτική αναστολή ζήτησε ο Μπ. Τζόνσον-1
Χθεσινή διαδήλωση στο Λονδίνο εναντίον της απόφασης για αναστολή λειτουργίας της Βουλής έως δύο εβδομάδες πριν από το Βrexit.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο Κόρμπιν έχει περιθώριο να καταθέσει πρόταση μομφής μόνο στις 3, 4 ή 5 Σεπτεμβρίου, κίνηση που έχει νόημα μόνον εφόσον έχει εξασφαλίσει επαρκή διακομματική στήριξη. Στις προχθεσινές επαφές του με βουλευτές άλλων κομμάτων, ο Κόρμπιν βρήκε στήριξη για μια ψηφοφορία με την οποία η Βουλή θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν, μετά τη χθεσινή εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για δραστικότερες ενέργειες, όπως είναι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση Τζόνσον μιλάει για εθνική κυριαρχία και κλείνει τη Βουλή για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων της για ένα απερίσκεπτο Brexit χωρίς συμφωνία», είπε ο Κόρμπιν. «Αν ο Τζόνσον έχει εμπιστοσύνη στα σχέδιά του, ας τα θέσει στον λαό προκηρύσσοντας εκλογές ή δημοψήφισμα».

Το ενδεχόμενο ανατροπών επιχείρησε να «προλάβει» ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Τζέρεμι Κόρμπιν να επιδιώξει πρόταση μομφής εναντίον του νέου πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που ζητούσε η Βρετανία και θα αποδειχθεί σπουδαίος», έγραψε ο Τραμπ, στέλνοντας την «αγάπη» του στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι θα υπάρξει «άφθονος χρόνος» να συζητηθεί το Brexit, αλλά η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον προξένησε την οργή του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, ο οποίος την πληροφορήθηκε από τον Τύπο. Ο Μπέρκοου έκανε λόγο για «προσβολή της δημοκρατικής διαδικασίας και των δικαιωμάτων των βουλευτών ως εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού». «Σίγουρα, σε αυτή την τόσο πρώιμη φάση της πρωθυπουργίας του, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιδιώκει την ενίσχυση, όχι την υπονόμευση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων του», προσέθεσε ο Μπέρκοου. Σημειώνεται ότι ο Τζόνσον ανελίχθη στην πρωθυπουργία με εσωκομματικές διαδικασίες, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει βουλευτικές εκλογές.