Διασώσεις προσφύγων ανοικτά της Λιβύης και στη Μάγχη

Διασώσεις προσφύγων ανοικτά της Λιβύης και στη Μάγχη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σαράντα επτά μετανάστες, ανάμεσά τους και 24 παιδιά, διέσωσε τις τελευταίες δύο ημέρες το γαλλικό ναυτικό, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη με προορισμό τη Βρετανία.

Στο πρώτο περιστατικό, την Τρίτη, οι βρετανικές αρχές ειδοποιήθηκαν από πλήρωμα αλιευτικού σκάφους για την ύπαρξη μικρού σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 22 άνθρωποι, από τους οποίους 11 ήταν παιδιά. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 25 μετανάστες εντοπίσθηκαν να έχουν αποκλειστεί σε αμμώδη περιοχή στη Μάγχη, ανοικτά του λιμανιού του Καλαί. Ελικόπτερο της γαλλικής ακτοφυλακής διέσωσε 12 από αυτούς, ενώ άλλοι 13 επέστρεψαν πεζοί στο Καλαί, μετά την υποχώρηση της παλίρροιας.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση Mediterranea Charity ανέφερε ότι το σκάφος της διέσωσε χθες περίπου 100 μετανάστες ανοικτά της Λιβύης, στους οποίους περιλαμβάνονται οκτώ έγκυοι και 22 παιδιά. Η ιταλική οργάνωση ζήτησε από τις αρχές της Ρώμης να εξασφαλίσουν την ασφαλή αποβίβασή τους σε ιταλικό λιμάνι.

Η ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter ότι το σκάφος της είναι υπερφορτωμένο. Το πλοίο «Μάρε Τζόνιο» της Mediterranea Charity εντόπισε το μικρό σκάφος χάρη στο ραντάρ. Το φουσκωτό είχε χάσει πολύ αέρα και είχε αρχίσει να βυθίζεται. Οι ιταλικές αρχές, όμως, αρνήθηκαν το αίτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης, λέγοντας στους επικεφαλής της Mediterranea Charity να στραφεί στις λιβυκές αρχές για βοήθεια. Η οργάνωση, ωστόσο, δεν θεωρεί τη Λιβύη ασφαλή προορισμό για πρόσφυγες και μετανάστες και αναζητεί λύση με άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι έχει επανειλημμένως αρνηθεί να προσφέρει άδεια ελλιμενισμού σε πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, απαγορεύοντας την προσέγγισή τους σε ιταλικά λιμάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή