Πόλεμος γαλλικών δήμων κατά της εξάπλωσης των περιστεριών

Πόλεμος γαλλικών δήμων κατά της εξάπλωσης των περιστεριών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Πόλεμο» έχουν κηρύξει στα περιστέρια οι πόλεις Τρουά και Ρενς, εξαιτίας της πληθώρας τους στους δρόμους των κέντρων και της δυσάρεστης συνήθειάς τους να αφοδεύουν παντού.

Συστήματα, όπως οι ακίδες απώθησης, δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ενώ οι καταστηματάρχες του κέντρου της Ρενς δεν παύουν να κακολογούν τα περιστέρια. «Βρωμερά», «θορυβώδη», «φορείς ασθενειών» δεν είναι παρά κάποιες από τις κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον των φτερωτών κατοίκων της ιστορικής πόλης. Τα περιστέρια, όμως, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα, καθώς τρώνε ενοχλητικά έντομα.

Η περιβαλλοντική οργάνωση προστασίας των πτηνών LPO προτείνει έτσι την τοποθέτηση καλωδίων από ανοξείδωτο ατσάλι, που θα «πείσουν» τα περιστέρια να αποφεύγουν να προσγειώνονται πάνω σε μνημεία ή αγάλματα. Τα κόπρανα των περιστεριών είναι άλλωστε τοξικά και ικανά να οξειδώσουν χάλκινα αγάλματα.

Ο δήμος της Ρενς μελέτησε επίσης τη λύση της αξιοποίησης αρπακτικών πτηνών, όπως γερακιών. Οι κυνηγοί αυτοί, όμως, τρώνε ένα –το πολύ– περιστέρι την ημέρα και είναι έτσι ανίκανα να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της υπερπληθώρας περιστεριών.

Το κυριότερο πρόβλημα αφορά, πάντως, την ενημέρωση του κοινού και τη συνειδητοποίηση ότι το τάισμα περιστεριών ενισχύει το πρόβλημα. Η πόλη της Ρενς, για παράδειγμα, επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο σε όσους συλληφθούν από τη δημοτική αστυνομία να ταΐζουν περιστέρια. «Παραβάτες σε ποσοστό 85% συνεχίζουν τη συνήθειά τους αυτή, παρότι έχουν πληρώσει πρόστιμο για τάισμα», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Ντιντιέ Λαπόρτ.

Κοράκια

Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν ο πληθυσμός περιστεριών έχει αυξηθεί δραματικά, ο δήμος μπορεί να διατάξει την πραγματοποίηση «επιχειρήσεων σύλληψης και ευθανασίας», αν και η ακραία αυτή λύση εφαρμόζεται πολύ σπάνια. «Στόχος μας δεν είναι να εξαφανίσουμε τα περιστέρια. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του οικοσυστήματος. Αν τα εξαφανίσουμε, οι πόλεις μας θα γεμίσουν κοράκια», λέει υπάλληλος του δήμου της Ρενς. Σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ενισχύει τον πληθυσμό περιστεριών, είναι η αρχαιότητα των κτιρίων της Ρενς. «Κάθε φορά που τα περιστέρια θα εντοπίσουν μια μικρή τρύπα σε πρόσοψη, θα σπεύσουν να φωλιάσουν σε αυτήν και να γεννήσουν αυγά», σημειώνει ο κ. Λαπόρτ. Η καλύτερη λύση παραμένει έτσι η τακτική συντήρηση των προσόψεων και η τοποθέτηση διχτυών σε φωταγωγούς, που θα εμποδίζει στα πάντα ευρηματικά και θαρραλέα περιστέρια να φωλιάζουν ανάμεσα από τις πέτρες των κτιρίων του 19ου αιώνα. «Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα των περιστεριών χωρίς να επηρεάσουμε αρνητικά τον πληθυσμό τους. Θέλουμε μόνο να τα πείσουμε να εγκαταλείψουν το κέντρο», συμπληρώνει ο κ. Λαπόρτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή