ΚΟΣΜΟΣ

Πλήγμα για Σαλβίνι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε

Πλήγμα για Σαλβίνι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε

Μία εβδομάδα μετά την ανατροπή του από τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο Τζουζέπε Κόντε έλαβε εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα. Ο ανεξάρτητος πολιτικός καλείται να συνεχίσει να ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτή τη φορά με την υποστήριξη του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που αποφάσισαν να αναστείλουν την οξύτατη μεταξύ τους αντιπαράθεση απέναντι στην κοινή απειλή της ανερχόμενης Ακροδεξιάς.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη της εντολής, ο Κόντε υποσχέθηκε μια κυβέρνηση που θα κάνει την Ιταλία «περισσότερο ανταγωνιστική διεθνώς, αλλά και περισσότερο δίκαιη» στο κοινωνικό πεδίο. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητά του θα είναι να καλύψει τον χαμένο χρόνο η χώρα του και να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τα νέα από τη Ρώμη προκάλεσαν ευφορία στις χρηματαγορές και ανακούφιση σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε «καλό νέο για την Ευρώπη» τον σχηματισμό «μιας σταθερής, νέας και προοδευτικής κυβέρνησης» στην Ιταλία.

Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα παραμένει. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πρέπει τις επόμενες ημέρες να συμφωνήσουν στη διανομή των υπουργείων και στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ενώ τα μέλη του M5S θα κληθούν να εγκρίνουν τον σχηματισμό της με διαδικτυακό δημοψήφισμα. Το πρώτο σοβαρό στοίχημα για τον Κόντε θα είναι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ορισμένη ευελιξία από τις Βρυξέλλες, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής. Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι, στην αντιπολίτευση πλέον, αφού η απόπειρά του να εκβιάσει πρόωρες εκλογές διαλύοντας τη συμμαχία του με το Μ5S εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ, καλεί τους πολίτες σε συλλαλητήριο κατά της «κυβέρνησης των Βρυξελλών», στις 19 Οκτωβρίου, στη Ρώμη.