Η Ακροδεξιά θριαμβεύει στην ανατ. Γερμανία

Η Ακροδεξιά θριαμβεύει στην ανατ. Γερμανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σαρωτικές επιδόσεις της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) αναμένονται αυτή την Κυριακή στις τοπικές εκλογές δύο πρώην ανατολικογερμανικών κρατιδίων, στη Σαξονία και το Βραδεμβούργο, όπου το ξενοφοβικό κόμμα εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει τα ποσοστά του, από 9,7% σε 24% και από 12,2% σε 22%, αντιστοίχως, σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ωστόσο, οι πιο βαθιές αλλαγές περιμένουν τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ, αφού η προαναγγελθείσα ήττα πιστεύεται ότι θα προκαλέσει εσωκομματικές εντάσεις για τη μέλλουσα κατεύθυνση του CDU. Η κεντρώα και η συντηρητική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, που επί μακρόν συγκρούονται για τον τρόπο αναχαίτισης της απειλής από τα δεξιά, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε σφοδρή αντιπαράθεση μετά την Κυριακή. Η κλιμάκωση της έντασης δεν αποκλείεται να επισπεύσει την αναχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από τη γερμανική πολιτική σκηνή, για να αφήσει στα χέρια της διαδόχου της Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Επεται, άλλωστε, στις 27 Οκτωβρίου η Θουριγγία, ακόμη ένα κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας

Πρώτη δύναμη ενδέχεται να αναδειχθεί και στις τρεις τοπικές εκλογές η AfD, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών EMNID, το 24% των Ανατολικογερμανών δηλώνει ότι θα ψήφιζε την AfD. Το αντίστοιχο ποσοστό στα δυτικά της χώρας είναι 12%. Η Ανατολικογερμανίδα πολιτική επιστήμων Γιούντιτ Εντερς, μέλος της επιτροπής «30 χρόνια ειρηνική επανάσταση και επανένωση», θεωρεί ότι πολλοί πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι απογοητευμένοι, επειδή αισθάνονται ότι οι Δυτικογερμανοί δεν τους λαμβάνουν υπόψη και δεν κατανοούν τα προβλήματά τους: «Δεν νομίζω ότι η πλειονότητα των Ανατολικογερμανών που ψηφίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ακροδεξιοί ή έχουν ακροδεξιές πεποιθήσεις. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι είναι απλώς δυσαρεστημένοι, διότι οι συμπατριώτες τους στη δυτική Γερμανία δεν δείχνουν κατανόηση για τις δυσκολίες που πέρασαν ζώντας επί τέσσερις δεκαετίες σε μια δικτατορία, αλλά ούτε και για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όταν από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν από ένα σοσιαλιστικό σύστημα σε ένα καπιταλιστικό». Η γοητεία της Ακροδεξιάς στην πρώην Ανατολική Γερμανία εξηγείται εν μέρει με την απώλεια της εμπιστοσύνης των κατοίκων της στην κοινωνική δικαιοσύνη, δηλώνει ο Τόμας Κλίκχε, πολιτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Magdenburg-Stendal σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οπως μεταδίδει η «Ντόιτσε Βέλε», πολλοί Ανατολικογερμανοί αρνούνται ότι το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας είναι άντρο ακροδεξιών στοιχείων. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν πρωτοβουλίες πολιτών όπως οι «Ή τώρα ή ποτέ» και «Νέο ξεκίνημα», οι οποίες μάχονται τον ρατσισμό και παράλληλα διοργανώνουν δημόσιες συζητήσεις για το πώς οι Ανατολικογερμανοί αντιμετωπίστηκαν στα 30 χρόνια μετά την επανένωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή