Καχύποπτος έναντι όλων ο Ερντογάν

Καχύποπτος έναντι όλων ο Ερντογάν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τρεις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ είναι όπως θα θέλαμε. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους. Προσέθεσε δε ότι, λόγω των επιθέσεων του συριακού στρατού εναντίον των αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ, χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους και αρχίζουν να κινούνται προς τα σύνορα με την Τουρκία, αναγκάζοντάς τη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει νέο προσφυγικό κύμα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν άμεση αντίδραση από τη Μόσχα και τη Δαμασκό. Λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός θα προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ από τα χαράματα του Σαββάτου και κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς να πράξουν το ίδιο. Τις προηγούμενες ημέρες, δύο τουρκικά φυλάκια στο Ιντλίμπ είχαν βομβαρδιστεί από τη συριακή αεροπορία, χωρίς να υπάρξουν θύματα στις γραμμές του τουρκικού στρατού. Βασικός στόχος της εσπευσμένης επίσκεψης του Ερντογάν στη Μόσχα ήταν να σταματήσουν τέτοιου είδους βομβαρδισμοί από τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Η συνέχεια στον ΟΗΕ

Στην ίδια συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό ότι, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη. Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν η ασφαλής ζώνη που επίμονα ζητεί η Τουρκία στη βόρεια Συρία, η προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα και οι απειλές των ΗΠΑ να ακυρώσουν την προγραμματισμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να απαντήσει ευθέως κατά πόσο σκέφτεται σοβαρά να αγοράσει ρωσικά αεροπλάνα πέμπτης γενεάς Su-57, στη θέση των F-35 – ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Αφησε, όμως, να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προσανατολιστεί σε αυτή την εναλλακτική εάν οι Αμερικανοί αθετήσουν τη συμφωνία για τα F-35.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς τις προθέσεις των ΗΠΑ για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον συριακό Βορρά, παρά την πρόσφατη δημιουργία κοινού επιχειρησιακού κέντρου των δύο χωρών στην τουρκική πόλη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες της (κουρδικής πολιτοφυλακής) YPG φεύγουν και ότι ορισμένα από τα χαρακώματά τους καταστρέφονται, αλλά θέλουμε να το δούμε με τα μάτια μας», δήλωσε ο Ακάρ. Αφού υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι οι Αμερικανοί αθέτησαν προηγούμενη συμφωνία για την εκκένωση της πόλης Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, από τους Κούρδους, ο Τούρκος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι η χώρα του «δεν θα ανεχθεί νέα καθυστέρηση αυτή τη φορά» και προειδοποίησε ότι θα κινηθεί μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εκδιώξει τους Κούρδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή