ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικό drone με επιχειρησιακή δυνατότητα εκτός συνόρων παρουσίασε το Ιράν

stratiotiko-drone-me-epicheirisiaki-dynatotita-ektos-synoron-paroysiase-to-iran-2335398

Το Ιράν παρουσίασε σήμερα ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, διαβεβαιώνοντας ότι είναι σε θέση να πλήξει στόχους και πέραν των συνόρων της χώρας.

Το "Kian", όπως ονομάζεται, σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε από ειδικούς της αεροπορίας μέσα σε έναν χρόνο, όπως είπε ο επικεφαλής των δυνάμεων άμυνας της πολεμικής αεροπορίας, στρατηγός Αλιρεζά Σαμπανί-Φαρντ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna.

Το αεροσκάφος αυτό έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί "αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης και πτήσεις για αποστολές ακριβείας", συνέχισε. Μπορεί να πετάει σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων και "να βρίσκει τον στόχο του με ακρίβεια" και "είναι ικανό να στοχεύει στόχους εκτός των συνόρων της χώρας και να διασφαλίζει την αεροπορική άμυνα σε εχθρικά εδάφη", πρόσθεσε ο Σαμπανί Φαρντ.

Σύμφωνα με τα ιρανικά τηλεοπτικά κανάλια, το Kian μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορα είδη πυρομαχικών και να πετάει σε ύψος 5.000 μέτρων.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον κλιμακώνεται, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τον Μάιο και τον Ιούνιο η κρίση κορυφώθηκε, όταν σημειώθηκαν μυστηριώδεις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή του Κόλπου. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (αμερικανικό, σύμφωνα με την Τεχεράνη) καταρρίφθηκε από το Ιράν ενώ ένα άλλο καταστράφηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η Τεχεράνη όμως υποστηρίζει ότι δεν ήταν δικό της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ