AfD και Πράσινοι, οι κερδισμένοι στην Αν. Γερμανία

AfD και Πράσινοι, οι κερδισμένοι στην Αν. Γερμανία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα κόμματα του κυβερνώντος μεγάλου συνασπισμού διατήρησαν την πρωτιά στις εκλογές στα ανατολικογερμανικά κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδεμβούργου την Κυριακή, αλλά η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD ήταν ραγδαία και στις δύο αναμετρήσεις. Τα αποτελέσματα υποχρεώνουν τα παραδοσιακά κόμματα σε διευρυμένες συνεργασίες, ακριβώς τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες εξέταζαν την απεμπλοκή από τον σφιχτό εναγκαλισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το βασικό χαρακτηριστικό της αναμέτρησης της Κυριακής ήταν η κινητοποίηση ψηφοφόρων που το 2015 είχαν επιλέξει την αποχή, με το μερίδιο του λέοντος των ψήφων αυτών να πηγαίνει στην AfD. To κόμμα σημείωσε διψήφια ποσοστά ανόδου, αποσπώντας 27,5% στη Σαξωνία, όπου παρέμειναν πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες με 32,1%, και 23,5% στο Βραδεμβούργο, όπου παρέμειναν πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 26,2%.

Ο δεύτεροι κερδισμένοι της Κυριακής ήταν οι Πράσινοι, που επικράτησαν άνετα της AfD στις ηλικίες 18-24 και έφθασαν οριακά το κόμμα αυτό στις ηλικίες 24-35. «Τα δύο μεγάλα κόμματα του μέλλοντος θα είναι οι Πράσινοι και η AfD», σχολίασε η ιστοσελίδα Spiegel Online. Οι Πράσινοι εξέθεσαν χθες τους όρους τους για συμμετοχή στις περιφερειακές κυβερνήσεις, με δεδομένο ότι ουδείς επιθυμεί συμμαχία με την AfD.

Η AfD παραμένει κυρίως κόμμα ανδρών, με το σχετικό ποσοστό να φθάνει το 32% στη Σαξωνία και το 30% στο Βραδεμβούργο, αντί 22% και 17% από τις γυναίκες ψηφοφόρους. Στα υπόλοιπα κόμματα οι διαφορές ανδρών – γυναικών υποστηρικτών ήταν αμελητέες. Οσο για τους Πράσινους, η υποστήριξή τους αυξάνεται όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο, ενώ, αντιθέτως, στους ψηφοφόρους υψηλού μορφωτικού επιπέδου η AfD καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά της.

Το επαμφοτερίζον αποτέλεσμα της Κυριακής διασφαλίζει ότι ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο θα εξακολουθήσει, τουλάχιστον έως το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή