Εικόνες καταστροφής στις Μπαχάμες από τον κυκλώνα Ντόριαν – Στους επτά αυξήθηκαν οι νεκροί (φωτογραφίες)

Εικόνες καταστροφής στις Μπαχάμες από τον κυκλώνα Ντόριαν – Στους επτά αυξήθηκαν οι νεκροί (φωτογραφίες)

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τίποτα δεν θυμίζουν τον εξωτικό παράδεισο με την πολύχρωμη ζωή που ήταν άλλοτε τα νησιά Αμπάκος , στις Μπαχάμες. Μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ντόριαν – του μεγαλύτερου που έπληξε ποτέ τα νησιά του  αρχιπελάγους που βρίσκεται ανάμεσα στη Φλόριντα, την Κούβα και την Αϊτή – ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν ενώ ο προσωρινός τραγικός απολογισμός του κυκλώνα αυξήθηκε από 5 σε 7 νεκρούς.

Μετά από τα πέντε θύματα που είχαν αναφερθεί αρχικά, δύο άνθρωποι που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, υπέκυψαν τελικά στα τραύματά τους.

Εικόνες καταστροφής στις Μπαχάμες από τον κυκλώνα Ντόριαν – Στους επτά αυξήθηκαν οι νεκροί (φωτογραφίες)-1

«Μπορούμε να περιμένουμε πως θα βρούμε κι άλλους νεκρούς» προειδοποίησε  ο πρωθυπουργός του αρχιπελάγους της Καραϊβικής Θάλασσας, Χιούμπερτ Μίνις. 

Σχεδόν 15.000 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή καταστραφεί από το πέρασμα του Ντόριαν και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Τουλάχιστον 61.000 άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια στις Μπαχάμες, κατά εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ χθες.

Εικόνες καταστροφής στις Μπαχάμες από τον κυκλώνα Ντόριαν – Στους επτά αυξήθηκαν οι νεκροί (φωτογραφίες)-2

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου αποδέσμευσε 250.000 ελβετικά φράγκα (σχεδόν 230.000 ευρώ) από το ταμείο της για τις έκτακτες καταστάσεις για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες βοήθειες. Σχεδόν 500 οικογένειες θα λάβουν έκτακτη βοήθεια, όπως κουβέρτες και ηλιακούς φορτιστές τηλεφώνων. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν και οικονομική βοήθεια για να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν αυτά που έχασαν.

Εικόνες καταστροφής στις Μπαχάμες από τον κυκλώνα Ντόριαν – Στους επτά αυξήθηκαν οι νεκροί (φωτογραφίες)-3

Ο κυκλώνας Ντόριαν, που εξασθένησε στην Κατηγορία 2, κινείται πλέον προς τις ακτές της Πολιτείας της Φλόριντας των ΗΠΑ, η οποία – μάζι με την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκακτης ανάγκης από την περασμένη Παρασκευή. 

Εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκκενώσει προληπτικά τα σπίτια τους και πολλές πόλεις στις νοτιοανατολικές πολιτείες έχουν κυριολεκτικά ερημώσει. 

Εικόνες καταστροφής στις Μπαχάμες από τον κυκλώνα Ντόριαν – Στους επτά αυξήθηκαν οι νεκροί (φωτογραφίες)-4

Ο Ντόριαν κατατάσσεται πλέον στην Κατηγορία 2, με ριπές ανέμου ταχύτητας ως και 175 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας βρίσκεται 175 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Μελβούρνης της Φλόριντας των ΗΠΑ. Κινείται προς βορειοδυτική κατεύθυνση, παράλληλα με τις ακτές αυτής της Πολιτείας των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, διανύοντας περίπου 9 χ.α.ώ.

Το NHC έκανε λόγο για ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 81 χ.α.ώ. στην περιοχή Ίντιαν Ρίβερ της Φλόριντας.

Παρότι οι άνεμοι δεν είναι τόσο σφοδροί, ο Ντόριαν παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, που δεν είναι σε θέση να προβλέψουν την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει.

Μόνη βεβαιότητα: θα πλησιάσει «επικίνδυνα κοντά» στη Φλόριντα ως σήμερα το βράδυ [τοπική ώρα], κινούμενος κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ και περνώντας από τις Πολιτείες της Τζόρτζιας, της Νότιας Καρολίνας και της Βόρειας Καρολίνας.

Στις δύο τελευταίες Πολιτείες υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμυρών, διευκρίνισε το NHC, καθώς περιμένει βροχόπτωση 13 ως 25 εκατοστών και κύματα μεταξύ 1,2 και 2 μέτρων. Το μάτι του Ντόριαν θα περάσει «κοντά ή πάνω» από τις ακτές τους μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή