Χωρίς πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

Χωρίς πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κυβέρνηση «χωρίς ηθική, χωρίς εντολή και, από εδώ και στο εξής, χωρίς πλειοψηφία». Η σαρωτική κριτική του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ήρθε χθες το απόγευμα, σε μια στιγμή κορύφωσης του δράματος γύρω από το Brexit. Η μετακίνηση του βουλευτή Φίλιπ Λι από τα έδρανα των Συντηρητικών σε αυτά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών την ώρα που αγόρευε ο Τζόνσον είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος, η οποία πλέον δεν διαθέτει πλειοψηφία ούτε με τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού DUP.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη από την ίδια την κυβέρνηση ήττα στην ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί αργά χθες το βράδυ για το Brexit, ανοίγει τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Bουλής να εμποδίσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Συντηρητικός βουλευτής Ολιβερ Λέτουιν, συσπειρώνοντας γύρω από το ψήφισμα όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά και ικανό, όπως όλα έδειχναν, αριθμό «ανταρτών» από το Συντηρητικό Κόμμα. Αν η Bουλή έχει πράγματι τη δυνατότητα να πάρει την ατζέντα στα χέρια της, το επόμενο βήμα είναι ο νόμος που θα υποχρεώσει τον Τζόνσον να ζητήσει νέα παράταση της ημερομηνίας εξόδου, εκτός αν υπάρξει συμφωνία.

Αν χάσει τον έλεγχο, ο Τζόνσον έχει απειλήσει με πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, απόφαση η οποία, όμως, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, λόγω του νόμου περί σταθερής διάρκειας των κοινοβουλευτικών θητειών. Το Εργατικό Κόμμα δηλώνει μεν ότι επιθυμεί εκλογές το ταχύτατο, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θα συγκατανεύσει σε αυτές αν δεν «θωρακιστεί» με όλη τη δύναμη του νόμου η απαγόρευση εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ο Τζόνσον έχει ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου από την ερχόμενη εβδομάδα και έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ως προς την ουσία, δε, των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., το Sky News μετέδωσε ότι η βρετανική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες υπό τον Μπόρις Τζόνσον έχει αποδεκατιστεί, ενώ ο πρωθυπουργός είχε εμφανή δυσκολία να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη διαπραγματευτική του τακτική.

Ενας από τους βουλευτές που δεν πείθονται είναι ο Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ.«Θα καταψηφίσω την κυβέρνηση με βαριά καρδιά», ανακοίνωσε ο Σόουμς. «Τα αιτήματα του Μπόρις δεν είναι ρεαλιστικά και δεν μπορώ να συμπράξω σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή