Απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και πέντε βάσεις των ΗΠΑ θα κλείσουν μέσα σε 135 ημέρες, με βάση συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταλιμπάν. Η συμφωνία, που σφραγίστηκε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, πρέπει τώρα να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προτού υπογραφεί.

«Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επέκταση ή μη του ρόλου της CIA στο Αφγανιστάν, μετά τη δρομολογούμενη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα», μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Η πρόταση αυτή έχει γίνει από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ενώ τόσο αξιωματούχοι της CIA όσο και στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν τον ευαίσθητο χαρακτήρα του ρόλου της CIA στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, έχει εκφράσει ανησυχίες για το σχέδιο του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι η αναφερόμενη υπηρεσία έχει ουσιαστική εξάρτηση από την αμερικανική στρατιωτική μηχανή για τη διεξαγωγή βομβαρδισμών και παρακολουθήσεων, την ιατρική υποστήριξη, αλλά και τους τεχνικούς εκρηκτικών μηχανισμών. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ διακήρυξε χθες ότι «υποστηρίζει πλήρως» τις προσπάθειες διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης. Αυτό δήλωσε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 16 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση που συγκλόνισε την Καμπούλ αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Συνέβη κοντά σε μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει υπηρεσίες αρωγής και διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή