Τουρκία: Θυμήθηκαν τους S-300

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολογητικός έναντι των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς η κυβέρνησή του πασχίζει να αποφύγει επώδυνες κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Στην προσπάθειά του αυτή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να εμπλέξει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μιλώντας σε πάνελ που οργανώθηκε στο 14ο Στρατηγικό Φόρουμ, στο Μπλεντ της Σλοβενίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους για να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της και κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία ότι απέσυραν από την Τουρκία τους αμυντικούς πυραύλους Patriot ακριβώς τη στιγμή που τους είχε περισσότερο ανάγκη, λόγω του πολέμου στη Συρία. Σημείωσε, δε, ότι και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Σλοβακία, προμηθεύθηκαν ρωσικούς πυραύλους S-300 χωρίς να υπάρξει πρόβλημα από αμερικανικής πλευράς.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια εξευμενισμού της κυβέρνησης Τραμπ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι οι σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με τη Ρωσία ή με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής δεν αντιπροσωπεύουν εναλλακτικές λύσεις των σχέσεών της με τη Δύση, αλλά τις συμπληρώνουν. «Ναι, αγοράζουμε το 50% του φυσικού αερίου μας από τη Ρωσία, αλλά η Γερμανία αγοράζει το 100% του αερίου της από τη Ρωσία. Ναι, αγοράσαμε S-400, αλλά όταν πρόκειται για την Κριμαία, διαφωνούμε με τη Μόσχα. Οταν πρόκειται για την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας ή της Γεωργίας, και πάλι διαφωνούμε», σημείωσε. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησής του για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις αιτίες της μεταναστευτικής κρίσης, που επιβαρύνει ιδιαίτερα την Τουρκία. «Δαπανήσαμε 37 δισ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και λάβαμε από τη διεθνή κοινότητα λιγότερο από ένα δισ. επιπρόσθετα από τα κονδύλια που λάβαμε από την Ε.Ε.», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.

Στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, αίσθηση προκάλεσε η έκρηξη οργής του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εναντίον του νεοεκλεγμένου δήμαρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο κεμαλικός δήμαρχος, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ήττα των τελευταίων χρόνων στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους τρεις Κούρδους δημάρχους που καθαιρέθηκαν πρόσφατα από την κεντρική κυβέρνηση. Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο Ιμάμογλου είχε υποστηριχθεί και από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. «Ασχετε. Να ξέρεις ποια είναι η θέση σου και ποια είναι τα όριά σου. Αυτή η χώρα αγωνίζεται εναντίον των τρομοκρατών εδώ και 40 χρόνια. Αν επιμείνεις να ανακατεύεσαι με πράγματα που δεν είναι η δουλειά σου, θα σε συντρίψουμε», προειδοποίησε ο Σοϊλού.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του ΑΚΡ αποφάσισε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τρεις πρώην βουλευτές με το ερώτημα της διαγραφής. Η κίνηση έχει τυπικό χαρακτήρα, γιατί ο Νταβούτογλου έχει έρθει εδώ και αρκετό καιρό σε σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι ετοιμάζεται να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή