Επίθεση Τζόνσον σε Κόρμπιν με φόντο την ήττα στο κοινοβούλιο

Επίθεση Τζόνσον σε Κόρμπιν με φόντο την ήττα στο κοινοβούλιο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την ταπεινωτική ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού χθες στην υλοποίηση της στρατηγικής του για το Brexit.

Αποκάλεσε «κότα» τον επικεφαλής των Εργατικών, καλώντας τον, ωστόσο, να συμφωνήσει με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου για να αφήσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν για το νόμο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία. 

Επίθεση Τζόνσον σε Κόρμπιν με φόντο την ήττα στο κοινοβούλιο-1

«Βλέπω μόνο μια κότα σε αυτό το κοινοβουλίο και κάθεται απέναντί μου», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν, ενώ πρόσθεσε: «Αφηστε τον κόσμο να αποφασίσει τι επιπτώσεις έχει η στάση του στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ας πάμε σε γενικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου». 

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι βάζει πάνω από το βρετανικό λαό τη πολιτική «απόσυρσης και καθυστέρησης» του επί της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σήμερα νόμο που θα εμποδίζει μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σήμερα, θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Εάν οι βουλευτές που είναι αντίθετοι με το Brexit χωρίς συμφωνία καταφέρουν στην συνέχεια να επιβάλουν την αναβολή της αποχώρησης, ο Μπόρις Τζόνσον θα θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών – για να εγκριθεί αυτό το κείμενο, ωστόσο, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρότασή της να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 14η Οκτωβρίου. Αν πράγματι διεξαχθούν, ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών θα αναμετρηθεί σε αυτές με τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), τον Τζέρεμι Κόρμπιν, βετεράνο πολιτικό.

Επίθεση Τζόνσον σε Κόρμπιν με φόντο την ήττα στο κοινοβούλιο-2

Ο Τζόνσον είχε το πρωί συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με τα μέλη του επιτελείου του πριν βρεθεί στο κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσει –  για πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου – τις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε όχι.

Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέστη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και αντάρτες των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Επίθεση Τζόνσον σε Κόρμπιν με φόντο την ήττα στο κοινοβούλιο-3

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν οι βουλευτές ψηφίσουν για να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και υπέρ μίας άχρηστης νέας παράτασης του Brexit, που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, στην περίπτωση αυτή (η διεξαγωγή εκλογών) θα είναι ο μόνος τρόπος για την διευθέτηση της κατάστασης», έχει προειδοποιήσει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Ο Τζόνσον χάνει τον έλεγχο»

Η χθεσινή κοινοβουλευτική ήττα έγινε ακόμη μεγαλύτερη για τον Μπόρις Τζόνσον που είδε 21 βουλευτές του κόμματός του να τον αψηφούν και να ψηφίζουν μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης. Μεταξύ των ανταρτών των Τόρις είναι ο Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Οι πιστοί στον Τζόνσον Τόρις έχουν δεμσευθεί για την διαγραφή των ανταρτών από το Συντηρητικό Κόμμα.

Σήμερα το πρωί, στα κύρια άρθρα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων αναφέρεται ότι ο Μπορις Τζόνσον «έχασε τον έλεγχο».

«Ο πρωθυπουργός έχασε ιστορική ψηφοφορία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times, ενώ η ευρωφοβική Daily Express γράφει ότι το κοινοβούλιο «παραδόθηκε απέναντι στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για «μία ακόμη επονείδιστη ημέρα μίας υποτιθέμενης δημοκρατίας».

Κατά το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ψήφισαν κατά 52% υπέρ ενός διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά τρία χρόνια μετά το θέμα διχάζει την βρετανική κοινωνία και διαδήλωση κατά του Brexit οργανώνεται σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή