Η νέα ιταλική κυβέρνηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε χθες το νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώνοντας το Δημοκρατικό Κόμμα με το κίνημα που γεννήθηκε για να το αμφισβητήσει. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να βελτιώσει τις σχέσεις της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να υιοθετήσει πιο ήπια στάση στο μεταναστευτικό.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο και πάλι ο Κόντε, κατέρρευσε όταν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής, ελπίζοντας να προκαλέσει εκλογές. Ο Σαλβίνι παρέμεινε στο υπουργείο του παρά την πρόταση μομφής, αλλά σήμερα θα δει την πόρτα της εξόδου. Νέα υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Λουτσάνα Λαμορτζέζε, που έχει διατελέσει περιφερειάρχης Μιλάνου, υπεύθυνη για προσφυγικούς καταυλισμούς και δεν ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ο καθηγητής Ιστορίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος, αντικαθιστά τον τεχνοκράτη Τζοβάνι Τρία. Το οικονομικό μανιφέστο της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δέσμευση για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στον προϋπολογισμό του 2020 και την υπόσχεση ότι δεν θα εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά. Δίνοντας έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, τα δύο κόμματα δήλωσαν ότι θα καθιερώσουν κατώτατο μισθό, θα αποφύγουν την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ τον Ιανουάριο και θα αυξήσουν τις δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και την πρόνοια.

Μακριά από τα οικονομικά χαρτοφυλάκια κρατήθηκε αυτή τη φορά ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας της απερχόμενης κυβέρνησης. Παρά την περιορισμένη εμπειρία του στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, ο Ντι Μάιο μεταπηδά στο υπουργείο Εξωτερικών. Επικεφαλής των υπουργών του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση είναι ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, ο οποίος επανέρχεται στο γνωστό του χαρτοφυλάκιο, του Πολιτισμού, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ήταν κόκκινο πανί για το Κίνημα 5 Αστέρων, μένει εκτός κυβέρνησης, παρότι συνέβαλε τα μάλα στη δημιουργία της.

Στην κυβέρνηση μετέχει και το αριστερό κόμμα LEU (Ελεύθεροι και Ενωμένοι), με τον Ρομπέρτο Σπεράτσα στο υπουργείο Υγείας. Το LEU δεν είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή και στη Γερουσία, αλλά λειτουργεί ως «εφεδρεία», ώστε να μην καταστεί η κυβέρνηση όμηρος βουλευτών που, ενδεχομένως, θα επεδίωκαν να αποσκιρτήσουν. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ματαρέλα αναμένεται σήμερα το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή