Πρωτοβουλία της Walmart κατά των όπλων

Πρωτοβουλία της Walmart κατά των όπλων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση στη συζήτηση για την οπλοκατοχή πήρε η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Walmart, καθώς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πωλήσεις πυρομαχικών για ορισμένους τύπους στρατιωτικών τουφεκιών. Προσέθεσε ότι θα «αποθαρρύνει» εφεξής τους πελάτες της να επισκέπτονται τα καταστήματά της με τα όπλα τους σε εμφανές σημείο, καλώντας το Κογκρέσο σε ενίσχυση των ελέγχων για αγορά όπλων και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νομοθετική εξουσία θα εξετάσει νέα απαγόρευση αυτόματων όπλων.

Πριν από έναν μήνα, ένοπλος άνοιξε πυρ σε κατάστημα Walmart του Ελ Πάσο, στο Τέξας, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους. Το περιστατικό αύξησε την πίεση στην εταιρεία, η οποία αποφάσισε να λάβει μέτρα περιορισμού των πωλήσεων πυρομαχικών. Η Walmart ανακοίνωσε ότι, μετά την εξάντληση των αποθεμάτων της, θα διακόψει την πώληση πολλών ειδών πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για πολεμικά όπλα. Η εταιρεία θα σταματήσει επίσης να πουλάει πυρομαχικά για πιστόλια και ρεβόλβερ, διατηρώντας στα ράφια της μόνο πυρομαχικά κυνηγετικών όπλων. Η ανακοίνωση της Walmart έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποφεύγει συστηματικά να αναμειγνύεται σε πολιτικά φορτισμένες αντιπαραθέσεις. «Οπως είδαμε και παλαιότερα, οι αποτρόπαιες αυτές πράξεις ξεχνιούνται γρήγορα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν δράση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart Νταγκ Μακ Ντίλον.

Καταδικάζει η ΝRA

Την απόφαση της Walmart καταδίκασαν οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, με την Εθνική Οργάνωση Οπλων (NRA) να προβλέπει σε ανακοίνωσή της ότι η Walmart θα υποστεί ζημία από την απώλεια πελατών και τη στροφή τους σε άλλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων, οι οποίες «είναι πιο φιλικές προς τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Αμερικανών». Στην ανακοίνωσή της, η NRA επισημαίνει ότι «η ισχυρότερη άμυνα για τις ελευθερίες μας υπήρξε πάντα η ελεύθερη οικονομία. Είναι ντροπή να βλέπουμε την Walmart να υποκύπτει στις πιέσεις των ελίτ που μάχονται την οπλοκατοχή».

Η Walmart έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να πουλάει τον τύπο αυτόματου όπλου που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης στο Ελ Πάσο, ενώ, με τη χθεσινή της απόφαση, βάζει τέλος στις πωλήσεις πυρομαχικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοια όπλα. Υποστηρικτές αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή επαίνεσαν την Walmart για την πρωτοβουλία της. «Εχουν συνειδητοποιήσει τι επιθυμεί πραγματικά το αμερικανικό κοινό, και η Γερουσία θα όφειλε να τους ακούσει», είπε ο Τζον Φάινμπλατ, πρόεδρος της οργάνωσης Everytown for Gun Safety.

Η νέα πολιτική της εταιρείας δεν απαγορεύει σε πελάτες να εισέρχονται ένοπλοι στα καταστήματα Walmart, επιλέγοντας να «συστήνει ευγενικά» στους συγκεκριμένους πελάτες να αφήνουν τα όπλα τους στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό τους. Η εταιρεία ανησυχεί μήπως η απαγόρευση οδηγήσει ακτιβιστές υπέρ της οπλοκατοχής στο να ψωνίζουν ένοπλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή