ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον εναντίον Τζόνσον για το Brexit (βίντεο)

tzonson-enantion-tzonson-gia-to-brexit-vinteo-2335963

Παραιτείται από τη θέση του υφυπουργού και από τη βουλευτική του έδρα, ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Τζο Τζόνσον, επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

tzonson-enantion-tzonson-gia-to-brexit-vinteo0

«Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον – είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού», προσθέτει στο βίντεο που ανακοινώνει την παραίτησή του. 

«Ατελείωτος θαυμασμός όπως πάντα για τον αδερφό μου Τζο», ήταν η πρώτη αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στο Twitter, ενώ πρόσθεσε: «Μπορεί να μην συμφωνήσαμε επί του Brexit, αλλά είμαστε ενωμένοι και από κοινού απογοητευμένοι για τη πνευματικά και πολιτικά αδύναμη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου». 

Οικογένεια Τζόνσον 

Ο 47χρονος μικρότερος αδελφός του Μπόρις Τζόνσον ψήφισε υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του 2016 και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι τον Νοέμβριο 2018 εκφράζοντας την αντίθεσή του προς την συμφωνία για το Brexit και την λύπη του «για την επιλογή που έχει μείνει στον βρετανικό λαό» ανάμεσα σε μία συμφωνία που «θα αποδυνάμωνε οικονομικά» την χώρα και σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε «ανείπωτη ζημία » στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώην δημοσιογράφος των Financial Times, αφού εργάσθηκε στην επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank, ο Τζο Τζόνσον έγινε υφυπουργός αρμόδιος για τα Πανεπιστήμια, την Επιστήμη και την Ερευνα.

tzonson-enantion-tzonson-gia-to-brexit-vinteo2
O Στάνλεϊ Τζόνσον (Α), η Ρέιτσελ Τζόνσον και ο μικρός αδερφός του Μπόρις Τζόνσον, Τζο (Φωτογραφία: PA-Press Association)

Αλλά δεν είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που έχει διαφορετικές απόψεις από τον αδελφό του: η αδελφή του Ρέιτσελ έκανε καμπάνια στις ευρωεκλογές υπέρ του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Change UK.

Οσο για τον πατέρα τους Στάνλεϊ Τζόνσον, υπήρξε ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από το 1979 μέχρι το 1984 και ψήφισε κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.