ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, νέος επίτροπος της Ιταλίας

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, νέος επίτροπος της Ιταλίας

ΡΩΜΗ. Η νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, που σχηματίστηκε χάρη σε μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, ορκίστηκε χθες ενώπιον του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα, προτού συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο. Οι δέκα υπουργοί του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), οι εννέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD, το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς), καθώς και ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ισοι (LEU) και η υπουργός Εσωτερικών, που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ορκίστηκαν, με πρώτο τον Κόντε, πίστη στη δημοκρατία, στο σύνταγμα και στους νόμους.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού του PD, Πάολο Τζεντιλόνι, ως εκπροσώπου της Ιταλίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποκαλείται και «κιτρινοκόκκινος», λόγω των χρωμάτων που συνδέονται με το M5S και το PD. Ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών είναι τα 37 έτη και αυτό αποτελεί ρεκόρ. Στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν επτά γυναίκες.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε είναι υψηλόβαθμη δημόσια υπάλληλος. Αλλοι σημαντικοί υπουργοί είναι ο ηγέτης του M5S Λουίτζι ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, και ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα: τη Δευτέρα από την Κάτω Βουλή και την Τρίτη από τη Γερουσία. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναμένεται να παρουσιάσει προβλήματα, καθώς τουλάχιστον 340 βουλευτές σε σύνολο 630 ανήκουν στα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η κατάσταση προμηνύεται λίγο πιο δύσκολη στη Γερουσία.