Ερευνα σε γερμανική εταιρεία λογισμικού για παρακολουθήσεις

Ερευνα σε γερμανική εταιρεία λογισμικού για παρακολουθήσεις

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Λογισμικό-παγίδα, που μετέτρεπε τα κινητά τηλέφωνα των υποστηρικτών της τουρκικής αντιπολίτευσης σε συσκευές παρακολούθησης, προμηθεύθηκε η κυβέρνηση Ερντογάν από γερμανική εταιρεία, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου. Η εισαγγελική έρευνα αφορά το λογισμικό Finspy, της εταιρείας Finfisher, το οποίο κατέληξε στην Τουρκία χωρίς την άδεια των γερμανικών Αρχών.

Το λογισμικό μόλυνε τα κινητά τηλέφωνα όσων μετείχαν στην «πορεία προς τη δικαιοσύνη», την πορεία διαμαρτυρίας από την Κωνσταντινούπολη ώς την Αγκυρα, που είχε οργανώσει το κεμαλικό αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, το 2017. Η παγίδα για τους πολιτικούς αντιπάλους του Τούρκου προέδρου περιελάμβανε το στήσιμο ψεύτικης ιστοσελίδας που υποστήριζε την πορεία διαμαρτυρίας και διαφημιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις ίδιες λέξεις-κλειδιά (hashtags) όπως και οι σελίδες που πράγματι ανήκαν στους διαδηλωτές. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα αυτή, οι ακτιβιστές κατέβαζαν εν αγνοία τους στα τηλέφωνά τους λογισμικό που έπαιρνε τον έλεγχο του μικροφώνου τους, κατέγραφε τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις συνομιλίες μέσω Whatsapp, Viber, Messenger κ.ά., είχε πρόσβαση στις φωτογραφίες, τα chats, τα δεδομένα γεωεντοπισμού κτλ.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι διαθέτει το λογισμικό αυτό «μόνο σε μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας», αλλά δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πώς θα αποτραπεί η χρήση του λογισμικού για την καταστολή δημοκρατικών κινημάτων. Γενικά, το λογισμικό παρακολούθησης (όπως και διάφορες χημικές ουσίες και άλλα υλικά και άυλα προϊόντα που έχουν στρατιωτικές και εμπορικές εφαρμογές) θεωρείται «διπλής χρήσης» και η εξαγωγή του απαγορεύεται χωρίς την άδεια των γερμανικών Αρχών. Οι εισαγγελικές έρευνες στο Μόναχο αφορούν την παραβίαση των κανονισμών αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή