Καρότο και μαστίγιο από Τραμπ για την εξαγορά σιωπής

Καρότο και μαστίγιο από Τραμπ για την εξαγορά σιωπής

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συχνά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει σε όσους συνεργάτες του σκοπεύει να αποπέμψει την εξής ερώτηση: «Σχεδιάζεις να γράψεις ένα εξομολογητικό βιβλίο για τη θητεία σου στον Λευκό Οίκο;» Αυτό αναφέρει σε χθεσινή ανάλυσή του το CNN, με αφορμή την πρόσφατη απομάκρυνση της προσωπικής του γραμματέως Μάντλιν Ουέστερχαουτ. Οταν την ίδια τύχη είχε ο προσωπάρχης του, Τζον Κέλι, συνήψε ένα είδος ανακωχής με τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου. Υποσχέθηκε να μην γράψει βιβλίο έως ότου ολοκληρώσει την προεδρία του ο Τραμπ, υπό έναν όρο: ότι ο Τραμπ δεν θα του επιτεθεί πρώτος.

Οκτώ μήνες αργότερα, το σύμφωνο μη επίθεσης έχει τηρηθεί και από τις δύο πλευρές. Τώρα, όμως, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή που ελλοχεύει από την Ουέστερχαουτ, σε περίπτωση που εκείνη αποφασίσει να ανοίξει το στόμα της. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ήταν η επί δυόμισι χρόνια ιδιαιτέρα του. Ηδη, εκδοτικοί οίκοι και ατζέντηδες άρχισαν να γυροφέρνουν τη νεαρή γραμματέα για ένα συμβόλαιο και προκαταβολή ποσού με έξι μηδενικά. Αλλωστε, ο λόγος αποπομπής της ήταν ότι μίλησε άσχημα για τον ίδιο και την οικογένειά του. «Θέλουμε πραγματικά να την έχουμε εχθρό μας;» τον ρώτησε στενός συνεργάτης του. Ετσι, ο Τραμπ δέχθηκε την τελευταία στιγμή τη συγγνώμη της. Στο σχετικό tweet του, όμως, της θύμισε ότι έχει συμφωνία εχεμύθειας.

Η συνήθης πρακτική είναι η επαγγελματική αποκατάσταση όσων απομακρύνονται από τον Λευκό Οίκο. Ο επί μακρόν σωματοφύλακάς του, για παράδειγμα, διορίστηκε στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, ενώ η Ομαρόσα Μανιγκόλ Νιούμαν κατήγγειλε ότι έλαβε προσφορά για μια θέση εργασίας στην καμπάνια του Τραμπ, μετά την άγαρμπη αποπομπή της από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, αν η σιωπή τους δεν εξαγοραστεί με το καρότο του διορισμού, ο πρόεδρος καταφεύγει στο μαστίγιο και σε δημόσιες απειλές για μηνύσεις εις βάρος όσων αποκαλύπτουν δυσάρεστες για τον ίδιο λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή