«Τα σημερινά τριάντα είναι τα νέα είκοσι»

«Τα σημερινά τριάντα είναι τα νέα είκοσι»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημερινοί έφηβοι αρνούνται ή, μάλλον, καθυστερούν να ωριμάσουν και να ενηλικιωθούν. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, οι έφηβοι σε ηλικία απόκτησης διπλώματος οδήγησης αρνούνται να το πάρουν, προτιμώντας τη θέση του επιβάτη. Το 1983, περίπου το 50% των Αμερικανών δεκαεξάχρονων διέθετε δίπλωμα οδήγησης. Το 2014 το ποσοστό έπεσε στο 25%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η οδήγηση δεν είναι η μόνη δραστηριότητα που οι σημερινοί έφηβοι προσεγγίζουν με πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους στις προηγούμενες γενιές.

Οπως εξηγεί ο Τζέφρι Αρνέτ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ, ο όρος «νέα ανωριμότητα» αναφέρεται στη φάση της ζωής ανάμεσα στην εφηβική ζωή και στον ενήλικο βίο και αφορά τις ηλικίες ανάμεσα στα 18 και 25 χρόνια. «Τα σημερινά τριάντα είναι τα νέα είκοσι», επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής, σημειώνοντας ότι τώρα οι νέοι επιλέγουν να παραμένουν στα κολέγια και στα πανεπιστήμια περισσότερο, να παντρεύονται αργότερα και καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά. Αναφέρει ως παράδειγμα τα δικά του παιδιά, 19χρονα δίδυμα, που δεν βιάστηκαν να οδηγήσουν, σπάνια πίνουν οινόπνευμα και έχουν ελάχιστη εμπειρία ρομαντικών ραντεβού. «Συγκριτικά, τα δικά μου εφηβικά χρόνια ήταν πραγματικά άγρια», τονίζει ο Αρνέτ.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι σημερινοί έφηβοι προσελκύονται περισσότερο από την «ψηφιακή ελευθερία» που βρίσκουν μέσα στα έξυπνα κινητά τους και υποδεικνύουν έναν λιγότερο ξεκάθαρο λόγο για τη μείωση του ενδιαφέροντός τους για δραστηριότητες εμβληματικές της ανεξαρτησίας: μια εξελισσόμενη δυναμική γονέα – παιδιού. Πιθανώς η διστακτικότητα των εφήβων να ωριμάσουν συμβάλλει στην αποδεδειγμένη μείωση των ενήλικων δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν, όπως οι σεξουαλικές συνευρέσεις, τα ραντεβού, η κατανάλωση αλκοόλ, η αμειβόμενη εργασία, τα ταξίδια χωρίς την παρουσία γονέων και η οδήγηση.

Σίγουρα, πολλοί γονείς χαίρονται από την επιβράδυνση κάποιων «ενήλικων επικίνδυνων συμπεριφορών» των εφήβων, όπως είναι η κατανάλωση οινοπνεύματος και το σεξ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Αρνέτ, δεν παραπονείται για την απόφαση των παιδιών του να οδηγήσουν, να καταναλώσουν οινόπνευμα και να βγουν ραντεβού αργότερα και λιγότερο συχνά από τον ίδιο. «Είμαι ευγνώμων που δεν δίνουν στους γονείς τους λόγους να μένουν ξάγρυπνοι τα βράδια, όπως έδινα εγώ στους δικούς μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή