Εκβιασμός και ακροβασίες από τον Ερντογάν

Εκβιασμός και ακροβασίες από τον Ερντογάν

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εκβιάσει τις ΗΠΑ, απειλώντας ότι θα προκαλέσει ζημιά στην Ευρώπη, θα ήταν για οποιονδήποτε τρίτο τυχοδιωκτισμός σε άλλους καιρούς και αστειότητα μετά την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κι όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ακριβώς αυτό: απείλησε ότι θα ανοίξει τις πύλες της χώρας του για να προκαλέσει μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, ελπίζοντας ότι θα πιέσει με αυτόν τον τρόπο την Αμερική να δεχτεί «ασφαλή ζώνη» τουρκικών προδιαγραφών στη Βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ανεπαρκή στήριξη της χώρας του από την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό. «Δεν λάβαμε την αναγκαία υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από την Ε.Ε. ως προς την κατανομή των βαρών», δήλωσε ο Ερντογάν, θυμίζοντας ότι η χώρα του φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά δεν έχει δεχθεί παρά ένα μικρό μέρος όσων είχε υποσχεθεί η Ε.Ε. με τη συμφωνία του 2016.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν επανήλθε στην αξίωσή του για δημιουργία «ασφαλούς ζώνης», σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βόρεια Συρία, συνδέοντάς τη άμεσα με τη μεταναστευτική κρίση. «Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουν στην ασφαλή ζώνη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι αδελφοί μας. Δώστε μας οργανωτική υποστήριξη, ώστε να χτίσουμε πόλεις στη θέση των προσφυγικών καταυλισμών. Είτε θα γίνει αυτό είτε θα πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες μας (στους πρόσφυγες). Είτε μας προσφέρετε υποστήριξη είτε συγχωρέστε μας, αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι μας», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει από καιρό στη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος των συνόρων της, με βασικό στόχο να εκδιώξει από αυτές τις περιοχές την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Στις 7 Αυγούστου, ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, αλλά ουσιώδεις πλευρές έμειναν αδιευκρίνιστες. Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι, αν η συμφωνία δεν υλοποιηθεί ταχύτατα, η Τουρκία θα κινηθεί μόνη της για να διώξει τους Κούρδους. Με τη χθεσινή του ομιλία, πρόσθεσε και το προσφυγικό στην προσπάθεια άσκησης πίεση προς την Ουάσιγκτον.

Μεγαλύτερη βοήθεια

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούσε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι τόσο η Ενωση όσο και η Τουρκία υλοποιούν τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016. «Εχουμε εμπιστοσύνη στους Τούρκους εταίρους μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε καλή τη πίστει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό. Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, αναγνώρισε ότι η Τουρκία και άλλες χώρες υποδοχής προσφύγων χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις που επωμίζονται.

Η δημιουργία της «ασφαλούς ζώνης» ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν χθες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι Ιμπραήμ Καλίν, κορυφαίος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, όπου οι θέσεις των χωρών τους συμπίπτουν, καθώς αντιτάσσονται στις επιθέσεις του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορίας στην τελευταία μεγάλη περιοχή που ελέγχουν Σύροι αντικαθεστωτικοί.

Αίσθηση έκανε η χθεσινή τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας. Μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε την ιδέα να διευρυνθεί η ομάδα του G7 με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας. «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν αποτελεσματικό διεθνή οργανισμό στον οποίο δεν θα συμμετέχουν η Κίνα και η Ινδία», δήλωσε ο Πούτιν. Αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν και στην αγορά των S-400, πρόσθεσε: «Η συμμετοχή της Τουρκίας σε μια τέτοια ομάδα χωρών θα ήταν επίσης χρήσιμη και σκόπιμη, δεδομένου του ρόλου της σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή