Διάλογο για το Χονγκ Κονγκ πρότεινε η Μέρκελ

Διάλογο για το Χονγκ Κονγκ πρότεινε η Μέρκελ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ πρέπει να προστατεύσει η Κίνα, επιλέγοντας τον διάλογο ως μέθοδο αντιμετώπισης της πολιτικής κρίσης, είπε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται το Πεκίνο.

Η κ. Μέρκελ είχε χθες συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Λι υπογράμμισε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτες στην Κίνα, προσθέτοντας ότι Βερολίνο και Πεκίνο συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, αυτόνομων οχημάτων και περιορισμού των διατυπώσεων στις εξαγωγές.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα, το κινεζικό κυβερνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» ανέφερε ότι ο πρόεδρος Σι μίλησε για τα κοινά συμφέροντα Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας, που απορρέουν από την προάσπιση του ελεύθερου εμπορίου. Οι στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας δεν επιτρέπουν στη Γερμανίδα καγκελάριο να υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο, όπως της είχε συστήσει ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ. «Η σκόπιμη αδιαφορία της Κίνας για τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ και οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ αποδεικνύουν ότι το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αντιτίθεται στις αρχές που πρεσβεύει η Γερμανία. Ελπίζουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα τιμήσει τις αρχές αυτές: ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και κράτος δικαίου», ανέφερε ο κ. Γκρενέλ. Ο κ. Λι είπε χθες ότι η Κίνα στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να πατάξει τη βία και την αναταραχή.

Η Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην πόλη Βουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, όπου θα εγκαινιάσει την επέκταση εργοστασίου της γερμανικής εταιρείας εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, προτού μιλήσει ενώπιον φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βουχάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή