ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν μπλοφάρουμε για τους πρόσφυγες, βεβαιώνει ο Οκτάι

Τουρκία: Δεν μπλοφάρουμε για τους πρόσφυγες, βεβαιώνει ο Οκτάι

Η τουρκική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει στο προσφυγικό, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι, μία ημέρα μετά την απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες, αφήνοντας τους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

«Η δήλωση του προέδρου μας δεν ήταν ούτε απειλή ούτε μπλόφα», δήλωσε ο Οκτάι στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, όπου συμμετείχε σε διεθνές φόρουμ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι ο φύλακας κάποιου άλλου κράτους ούτε κέντρο υποδοχής μεταναστών. Δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει τον λογαριασμό μιας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία έχει προκληθεί από άλλες χώρες». Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι θα αφήσει τους πρόσφυγες να φύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη εάν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της για οικονομική βοήθεια και οι ΗΠΑ δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της τουρκικής αντιπολίτευσης προκάλεσε απόφαση δικαστηρίου να επιβάλει ποινή φυλάκισης εννέα ετών και οκτώ μηνών σε ηγετικό στέλεχος του κεμαλικού κόμματος CHP για κάποια μηνύματα που είχε στείλει μέσω Twitter. Η Τσανάν Καφταντσίογλου, επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, κρίθηκε ένοχη για «προσβολή του προέδρου» και «διάχυση τρομοκρατικής προπαγάνδας», κυρίως για μηνύματα που είχε αναρτήσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ 2012 και 2017. Ωστόσο, δεν οδηγήθηκε κατευθείαν στη φυλακή, καθώς η ποινή της ήταν εφέσιμη.

«Οι δικαστικές υποθέσεις δεν εκδικάζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά στις αίθουσες του προεδρικού μεγάρου», δήλωσε η Καφταντσίογλου έξω από το δικαστήριο, ενώ υποστηρικτές της φώναζαν «όλοι ενωμένοι απέναντι στον φασισμό». Κόκκινο πανί για το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, η Καφταντσίογλου διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νίκη του κεμαλικού υποψηφίου Εκρέμ Ιμάμογλου στις επεισοδιακές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.