Το ξενοφοβικό όραμα του Ούγγρου πρωθυπουργού για το δημογραφικό

Το ξενοφοβικό όραμα του Ούγγρου πρωθυπουργού για το δημογραφικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Τα οικονομικά κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων –και όχι η μετανάστευση– είναι η απάντηση στα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας και στη δημογραφική κρίση που πλήττει τη Ευρώπη, είπε την Πέμπτη ο Βίκτορ Ορμπαν.

Μιλώντας σε συνέδριο για το δημογραφικό, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας μπορούν να αναστραφούν στην Ουγγαρία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν η τεκνοποιία γίνει οικονομικά συμφέρουσα για τις ευρωπαϊκές οικογένειες. «Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου πρέπει να γίνει αμέσως αισθητή για τις οικογένειες με παιδιά. Οι οικογένειες αυτές δεν πρέπει να περιμένουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν για να τους φροντίσουν, αλλά να επωφεληθούν αμέσως από τέτοια προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. Αυτό θα είναι το σημείο καμπής για την κρατική στήριξη των οικογενειών στην Ουγγαρία. Δεν έχουμε φθάσει, όμως, σε αυτό το σημείο ακόμη και θα χρειαστούν χρόνια επίμονων προσπαθειών», είπε ο Βίκτορ Ορμπαν. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, οι οποίοι επαίνεσαν τον Ορμπάν για το όραμά του για το δημογραφικό. Τα μέτρα του περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές για οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιού, την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών, τη χορήγηση βοηθημάτων στέγασης και την οριστική απαλλαγή από την καταβολή φόρων για γυναίκες με τέσσερα παιδιά.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του Ορμπαν αποσκοπούν στον αποκλεισμό μειονοτήτων, όπως είναι οι Ρομά, από τα ευνοϊκά μέτρα για τη γεννητικότητα, όπως είναι η προσφορά φοροαπαλλαγών, αντί της χορήγησης οικονομικής βοήθειας σε χαμηλόμισθες οικογένειες. Ο Ορμπάν είπε ότι οι οικογενειακή πολιτική της κυβέρνησής του αποσκοπεί στη μακροπρόθεσμη προστασία της ουγγρικής οικογένειας από «ξεκάθαρα αντι-οικογενειακές» δικαστικές αποφάσεις και «αντι-οικογενειακές» μη κυβερνητικές οργανώσεις, «οι οποίες είναι ικανές να διεισδύσουν στη λήψη αποφάσεων του ουγγρικού κράτους», υπονοώντας τον αγαπημένο του στόχο: τις οργανώσεις που χρηματοδοτεί ο δισεκατομμυριούχος Ουγγροαμερικανός χρηματιστής Τζορτζ Σόρος.

«Σύμφωνα με τα ουγγρικά πιστεύω, κάθε παιδί δικαιούται να διαθέτει έναν πατέρα και μία μητέρα. Οταν μιλάμε για οικογένεια και για οικογενειακό επίδομα, υποστηρίζουμε τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες», κατέληξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Το νέο σύνταγμα της Ουγγαρίας, που ψηφίστηκε το 2012 χάρη στην απόλυτη πλειοψηφία που απολαμβάνει το κόμμα Φιντέζ του Ορμπάν, διαθέτει άρθρο που αναφέρει ότι η χώρα «προστατεύει τον θεσμό του γάμου ως ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή