Κινητοποιείται η βιομηχανία μόδας για τον Αμαζόνιο

Κινητοποιείται η βιομηχανία μόδας για τον Αμαζόνιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταματάει η H&M να προμηθεύεται δέρμα από τη Βραζιλία, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση πως η κτηνοτροφία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής συμβάλλει στην αποψίλωση του Αμαζονίου. Ο όμιλος ειδών ένδυσης και υπόδησης της Σουηδίας είναι δεύτερος στη σειρά που απαγορεύει προσωρινά τις αγορές δέρματος από τη Βραζιλία, μετά τη VF Corporation που κατέχει, μεταξύ άλλων, τις μάρκες Timberland και The North Face.

Η βιομηχανία μόδας αποκτά μια ισχυρή συνείδηση σε θέματα βιωσιμότητας καθώς έχει στιγματιστεί ως μια από τις πλέον βλαβερές για το περιβάλλον. Οι εταιρείες αυτές καλούνται να κερδίσουν την εύνοια των επενδυτών όταν κάποιοι από τους πιο ισχυρούς γίνονται σχολαστικοί με τις τοποθετήσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικά κριτήρια στην επιλογή μετοχών.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της New York Times, σουηδικά και νορβηγικά συνταξιοδοτικά ταμεία ανακοίνωσαν πως ξεκινούν έρευνες για να αποσαφηνιστεί εάν πολυεθνικές εταιρείες με επενδύσεις στον Αμαζόνιο λαμβάνουν αρκετά μέτρα για την προστασία του τροπικού δάσους. 

Το πρόβλημα της αποψίλωσης του Αμαζονίου έχει ενταθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους υπό τη διακυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. Από τις αρχές του 2019 έχουν ξεσπάσει σχεδόν 50.000 πυρκαγιές στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στη Βραζιλία, καθώς έχουν χαλαρώσει δραματικά οι έλεγχοι για την καταπάτησή του. Αυτή η κατάσταση ωφελεί τους κτηνοτρόφους και τους αγροτικούς παραγωγούς, με τον Μπολσονάρο να τονίζει πριν από την έξαρση των πυρκαγιών πως προέχει η οικονομική ανάπτυξη και όχι η προστασία του Αμαζονίου. Βέβαια, την περασμένη εβδομάδα ο Μπολσονάρο υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις φωτιές για αγροτικές εργασίες κατά τη διάρκεια της εποχής ξηρασίας του Αμαζονίου και ανακοίνωσε πως έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, χωρίς, όμως, να σημειωθεί πρόοδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή