Σπίτια για αστέγους από κιβώτια εμπορίου

Σπίτια για αστέγους από κιβώτια εμπορίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ μικρή απόσταση από τον ιστορικό πεζόδρομο Λα Ράμπλα, οι Αρχές της Βαρκελώνης άρχισαν να τοποθετούν σπίτια κατασκευασμένα από εμπορευματοκιβώτια, προσπαθώντας να λύσουν το άμεσο στεγαστικό πρόβλημα ατόμων που έχουν εξωθεί από τις κατοικίες τους ή έχουν απομακρυνθεί από αυτές λόγω της αστικής ανάπλασης. Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία δώδεκα μικρών διαμερισμάτων στην Καρέρ Νου ντε Σαν Φραντσέσκ, ένα στενό δρομάκι στην περιοχή της παλιάς πόλης. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι περιμένουν άμεση στέγαση στη Βαρκελώνη. Ο οργανισμός που ανέλαβε το πρόγραμμα είναι η Aprop (ακρωνύμιο που σημαίνει «τοπική προσωρινή στέγαση», αλλά και «κοντά», στα καταλανικά) και συνεργάζεται με τρία αρχιτεκτονικά γραφεία.

Οπως επισημαίνει ο Νταβίντ Χουαρές, αρχιτέκτονας στο γραφείο Straddle3 –ένα από αυτά που συμμετέχουν στην προσπάθεια–, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι κατοικίες που θα κατασκευαστούν θα είναι κακόγουστες. Ωστόσο, τίποτα δεν υπολείπεται της αισθητικής των διαμερισμάτων ενός και δύο υπνοδωματίων που κατασκευάζονται. Η κατασκευή τους ακολουθεί τα ίδια πρότυπα με εκείνα των συμβατικών κατοικιών. Τα σπίτια θα διαθέτουν καλή θερμομόνωση, ηχομόνωση και ενδοδαπέδια θέρμανση. Οταν μάλιστα ολοκληρωθούν οι εργασίες, κανείς δεν θα μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για εμπορευματοκιβώτια. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 940.000 ευρώ. «Μπορούμε να παραδώσουμε μία κατοικία εντός ενός έτους, ενώ μια παραδοσιακή οικοδομή χρειάζεται ακόμη και έξι έως οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί», τονίζει ο Τονέτ Φοντ, μέλος του τμήματος κοινωνικής καινοτομίας της Βαρκελώνης.

Ο Γκο Γκόβερς, του αρχιτεκτονικού γραφείου Zest Architecture της Βαρκελώνης, επισημαίνει ότι το κόστος αυτών των κατοικιών είναι ακριβό. «Αν κατασκευάσουν 12 διαμερίσματα με εμβαδόν 45 τετραγωνικά μέτρα το καθένα, έναντι 940.000 ευρώ, σίγουρα το εγχείρημα δεν είναι φθηνό. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσες να δημιουργήσεις κάτι νέο και καλό. Φαίνεται δαπανηρό για προσωρινές κατοικίες».

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, οι κατοικίες αυτές θα απομακρυνθούν ύστερα από μια πενταετία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή