Αυξάνει την πίεση με «μοχλό» το προσφυγικό η Αγκυρα – Νέες απειλές Ερντογάν προς Ε.Ε.

Αυξάνει την πίεση με «μοχλό» το προσφυγικό η Αγκυρα – Νέες απειλές Ερντογάν προς Ε.Ε.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει την πίεση προς τον διεθνή παράγοντα – και ειδικά προς την Ευρώπη – με «μοχλό» το προσφυγικό η Τουρκία, όπως φάνηκε για ακόμη μια φορά από την χθεσινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση του κόμματός του (ΑΚΡ), στην επαρχία Εσκισεχίρ.

«Την Πέμπτη καταστήσαμε σαφές προς όλες τις δυνάμεις, και ειδικά προς την Ε.Ε., ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα προβλήματα που θα αναδυθούν από τη Συρία», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιώντας, για πολλοστή φορά, ότι η αν η Ευρώπη «αθετήσει την υπόσχεσή της να βοηθήσει την Τουρκία με τους πρόσφυγες», τότε η Αγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να ανοίξει τις προσφυγικές οδούς προς τη Γηραιά Ηπειρο.

«Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισ. δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν… Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα εκατ. πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας, αναφερόμενος στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε προβεί σε ανάλογη τοποθέτηση και στα μέσα της εβδομάδας, ενώ τη «σκυτάλη» έλαβε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν αποτελούν «μπλόφα».

«Η Τουρκία δεν είναι ο φύλακας κάποιου άλλου κράτους ούτε κέντρο υποδοχής μεταναστών. Δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει τον λογαριασμό μιας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία έχει προκληθεί από άλλες χώρες», επισήμανε ο Οκτάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή