Τεχεράνη: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο ξεφόρτωσε το πετρέλαιο σε ακτή της Μεσογείου

Τεχεράνη: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο ξεφόρτωσε το πετρέλαιο σε ακτή της Μεσογείου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις δυτικές δυνάμεις, έφθασε στον προορισμό του και πούλησε το πετρέλαιό του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Το δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του, το πετρέλαιο έχει πουληθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπάς Μουσαβί στο τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να αποκαλύπτει εάν το πετρέλαιο έχει παραδοθεί.

Ωστόσο αργότερα, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε επικαλούμενο τον Μουσαβί, ότι «το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya ελλιμενίστηκε τελικά σε ακτή της Μεσογείου… και ξεφόρτωσε το φορτίο του».

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφήθηκε από δορυφόρο ανοικτά του συριακού λιμανιού Ταρτούς.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το φορτίο του πλοίου – 2,1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο αξίας 140 εκατ, δολαρίων – έχουν παραλήπτη «το φονικό καθεστώς Άσαντ». 

Το Σάββατο, ο  σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι το Adrian Darya 1 έφθασε στη Συρία και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι «δεν θα εξασφαλίσει καμία ελάφρυνση κυρώσεων όσο δεν σταματά να λέει ψέματα και να διασπείρει την τρομοκρατία».

Το βρετανικό δεξαμενόπλοιο θα απελευθερωθεί «σύντομα» διεμήνυσε η Τεχεράνη

Το Ιράν μπορεί να απελευθερώσει σύντομα το βρετανικό πλοίο το οποίο συνέλαβε τον Ιούλιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομικών βημάτων, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η Τεχεράνη απελευθέρωσε την περασμένη εβδομάδα επτά από τα 23 μέλη του πληρώματος του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου.

«Ελπίζω πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και αυτό το δεξαμενόπλοιο θα απελευθερωθεί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

Το Ιράν συνέλαβε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη από βρετανικές δυνάμεις το ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή