Απώλειες για το κόμμα του Πούτιν στη Μόσχα

Απώλειες για το κόμμα του Πούτιν στη Μόσχα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Σημαντικές απώλειες υπέστησαν οι υποψήφιοι του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας την Κυριακή, παρά τον αποκλεισμό κάποιων υποψηφίων της αντιπολίτευσης. Το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πλειοψηφία, αλλά η πτώση των ποσοστών του, μετά το κύμα διαδηλώσεων του καλοκαιριού, προβλημάτισε το Κρεμλίνο.

Στα μέσα Ιουλίου η κεντρική εκλογική επιτροπή είχε αρνηθεί να καταχωρίσει τις υποψηφιότητες σημαντικών πολιτικών της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη τυπικά προβλήματα στις αιτήσεις τους. Η αυταρχική αυτή ενέργεια είχε πυροδοτήσει ογκώδεις διαδηλώσεις. Μεταξύ αυτών που αποκλείστηκαν περιλαμβάνονταν και σύμμαχοι του αντιπολιτευόμενου πολιτικού, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συμβούλευσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο θεωρούσαν ότι είχε τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει των υποψηφίων της Ενωμένης Ρωσίας.

Με 26 έδρες, αντί 38

Ο ελιγμός αυτός απέδωσε και η Ενωμένη Ρωσία βρέθηκε με 26 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο των 45 εδρών, αντί 38 (28 δικών της και 10 συνεργαζόμενων ανεξάρτητων) στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Κερδισμένο βγήκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αύξησε τις έδρες του από 5 σε 13, ενώ δύο άλλα κόμματα, το Γιάμπλοκο και το Κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας, κέρδισαν τρεις έκαστο. Ωστόσο, τα κόμματα αυτά δεν απειλούν πραγματικά την Ενωμένη Ρωσία.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επανεξελέγη πέρυσι με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ σήμερα η δημοτικότητά του κυμαίνεται γύρω στο 60%, βρίσκεται δηλαδή σε κάμψη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ξεπερνά κατά πολύ τη δημοτικότητα άλλων ηγετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή