Φιάσκο Τραμπ στο μυστικό παζάρι με τους Ταλιμπάν

Φιάσκο Τραμπ στο μυστικό παζάρι με τους Ταλιμπάν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση επικρατεί στην Ουάσιγκτον σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την τελευταία στιγμή συνάντηση με την ηγεσία των Ταλιμπάν για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προετοιμάσει με κάθε μυστικότητα συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, στη θερινή προεδρική κατοικία του Καμπ Ντέιβιντ, εκεί όπου ο Τζορτζ Μπους και οι συνεργάτες του είχαν σχεδιάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2011. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει την Κυριακή που πέρασε, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της εκατόμβης στους Δίδυμους Πύργους, γεγονός που εξόργισε πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

Με μια σειρά tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση, επικαλούμενος επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, την περασμένη Πέμπτη. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού στρατιώτη. Παραμένει μυστήριο γιατί το γεγονός αυτό από μόνο του στάθηκε αρκετό ώστε ο Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση, δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί περίπου 2.400 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν και ο αμερικανικός στρατός συνέχιζε κανονικά τις επιχειρήσεις του στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, που διεξάγονταν στο Κατάρ. Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καμάρωνε τις προάλλες ότι οι στρατιώτες της χώρας του σκότωσαν «πάνω από 1.000 Ταλιμπάν το τελευταίο δεκαήμερο». Αναλυτές των New York Times διερωτώνται μήπως ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε την επίθεση της περασμένης Πέμπτης ως πρόσχημα για να συγκαλύψει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αμφισβητώντας κατά πόσον οι Ταλιμπάν είχαν όντως συμφωνήσει να μεταβούν στο Καμπ Ντέιβιντ. Διάχυτη είναι η ανησυχία μήπως η αλλαγή γραμμής από την Ουάσιγκτον οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας εντός του Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γκάνι διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες οι Ταλιμπάν σαμποτάρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή