Βρετανία: Πλήγμα κατά Τζόνσον από Μπέρκοου

Βρετανία: Πλήγμα κατά Τζόνσον από Μπέρκοου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετωπική σύγκρουση του Μπόρις Τζόνσον με τη Βουλή των Κοινοτήτων τού κόστισε άλλη μία επώδυνη πολιτική απώλεια. Ο Τζον Μπέρκοου, πρόεδρος του Σώματος εδώ και δέκα χρόνια και βουλευτής των Συντηρητικών από το 1997, ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, όπως και από τη βουλευτική του έδρα, στις 31 Οκτωβρίου ή και νωρίτερα, εφόσον προηγηθούν εκλογές. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές που στηρίζουν τον πρωθυπουργό, ο Μπέρκοου προειδοποίησε ότι «υποβαθμίζουμε το Κοινοβούλιο με δική μας ευθύνη», καταχειροκροτούμενος από πολλούς συναδέλφους του.

Το νομοσχέδιο που πέρασε η αντιπολίτευση με τη βοήθεια «ανταρτών» των Τόρις, το οποίο υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει νέα παράταση του Brexit, εάν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τις 19 Οκτωβρίου συμφωνία με τις Βρυξέλλες, έγινε χθες νόμος του κράτους, αφού υπεγράφη από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ωστόσο, ο Τζόνσον επέμεινε από το Δουβλίνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ, ότι θα οδηγήσει τη χώρα του εκτός Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου σε κάθε περίπτωση και ότι παραμένει «απολύτως απτόητος, ό,τι και αν συμβεί στο Κοινοβούλιο».

Την Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του προς αναζήτηση τρόπων παράκαμψης του νέου νόμου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικών μέσων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να στείλει μεν επιστολή στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του, όπου θα ζητάει παράταση, όπως τον υποχρεώνει ο νόμος, αλλά στη συνέχεια να στείλει και δεύτερη επιστολή, όπου θα τονίζει ότι η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με την παράταση. Ενα άλλο σενάριο που κυκλοφόρησε είναι ότι μια άλλη χώρα- μέλος, φιλική προς τη Βρετανία, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην παράταση για λογαριασμό της.

Νοέμβριο οι εκλογές

Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο του Τζόνσον να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, στις 15 Οκτωβρίου, ναυαγεί οριστικά. Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμενόταν να απορρίψει χθες το βράδυ, για δεύτερη φορά, το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ από σήμερα ξεκινά η αναστολή λειτουργίας της, που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Τζόνσον και θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το νωρίτερο που μπορούν να γίνουν εκλογές είναι τον Νοέμβριο. Προηγουμένως, η Βουλή είχε ψηφίσει νομοσχέδιο που καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τους σχεδιασμούς της για την περίπτωση του άτακτου Brexit, όπως και τις ιδιωτικές επικοινωνίες συμβούλων της γύρω από την αναστολή των εργασιών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή