Η λίστα με τους νέους επιτρόπους

Η λίστα με τους νέους επιτρόπους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τον προτεινόμενο κατάλογο των μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η εν λόγω λίστα αποτελείται από τα πρόσωπα που πρότεινε κάθε μία από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και τα οποία ενέκρινε η Φον ντερ Λάιεν έπειτα από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με αυτά τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτός από τον Ελληνα Μαργαρίτη Σχοινά και την Κύπρια Στέλλα Κυριακίδη, πρόκειται για τους Γιοχάνες Χαν, εκ μέρους της Αυστρίας, και Φρανς Τίμερμανς, για λογαριασμό της Ολλανδίας, τη Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόφσκις, τη Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ και τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Από το Βέλγιο ο Ντιντιέ Ρέντερς, τη Βουλγαρία η Μαρίγια Γκάμπριελ, την Κροατία η Ντουμπάβκα Σούιτσα, την Τσεχική Δημοκρατία η Βέρα Γιούροβα, την Εσθονία και τη Φινλανδία οι Κάντρι Σίμσον και Γιούτα Ουρπλάινεν, αντίστοιχα. Την Ουγγαρία εκπροσωπεί ο Λάζλο Τροκσανί, την Ιρλανδία ο Φιλ Χόγκαν, τη Λιθουανία ο Βιργίνιους Σινκιεβίτσιους, το Λουξεμβούργιο ο Νικολά Σμιτ, τη Μάλτα η Ελένη Ντάλι, την Πολωνία ο Γάνους Βοϊτσεχόφσκι, την Πορτογαλία η Ελίζα Φερέιρα, τη Ρουμανία η Ροβάνα Πλουμ, τη Σλοβακία ο Μάρος Σέφκοβιτς, τη Σλοβενία ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς και τη Σουηδία η Ιλβα Γιόχανσον.

Ο Ισπανός Γιόσεπ Μπορέλ διορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σε συμφωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιαν, και διαδέχεται την Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει τώρα να εγκρίνει αυτόν τον κατάλογο και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Σήμερα, η Φον ντερ Λάιεν θα δώσει στη δημοσιότητα και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει ο κάθε επίτροπος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του σε ολόκληρο το σώμα επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένων της προέδρου και του ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια οι επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή