Με το βλέμμα στην Ευρώπη ξανά η Ιταλία

Με το βλέμμα στην Ευρώπη ξανά η Ιταλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, προαναγγέλλοντας μια εποχή ήπιου πολιτικού λόγου, την ώρα που τα νεοφασιστικά κόμματα είχαν συγκεντρώσει τους υποστηρικτές τους έξω από τη Βουλή ζητώντας προσφυγή στις κάλπες.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του νέου πρωθυπουργού είχε ως αποδέκτρια την Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία ζήτησε αποφασιστική διαχείριση του προσφυγικού, με αυτόματη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στις ιταλικές ακτές. Δεν έγινε σαφές με ποιο ακριβώς τρόπο θα αναθεωρηθεί η στάση της χώρας στο προσφυγικό, αν και, σύμφωνα με τον Κόντε, οι ενέργειες της νέας κυβέρνησης θα διαπνέονται από το πνεύμα ενός «νέου ουμανισμού». 

Ως πρώτο μέτρο της κυβέρνησης 5 Αστέρων – Δημοκρατικού Κόμματος, ο Κόντε ανήγγειλε τη διευκόλυνση της πρόσβασης φτωχών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς. Ο Κόντε δεσμεύθηκε επίσης για μέτρα προώθησης της ισότητας στις απολαβές ανδρών και γυναικών, ενώ σημαντική θέση στις προγραμματικές δηλώσεις του κατέλαβε η υπόσχεση για ένα «πράσινο new deal» στο οποίο δεν έχουν, όπως είπε, θέση οι νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στην πλατεία έξω από τη Βουλή, αρκετές χιλιάδες άτομα προσήλθαν στη διαδήλωση που κάλεσε το ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι. Στη διαδήλωση, με σλόγκαν «Στο όνομα του κυρίαρχου λαού», παρέστη και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι, ενώ κάποιοι από τους παρισταμένους επεδείκνυαν φασιστικούς χαιρετισμούς. Οι σελίδες των οργανώσεων CasaPound και Forza Nuova κατέβηκαν στο Facebook: «Οποιος διασπείρει το μίσος ή επιτίθεται στους άλλους με βάση το ποιοι είναι, δεν έχει θέση στη σελίδα».

Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διαλεύκανσης των κατηγοριών 19χρονης Νορβηγίδας περί ομαδικού βιασμού της από τέσσερις συνομηλίκους της, μεταξύ των οποίων και ο 19χρονος γιος του ιδρυτή των 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, Τσίρο. Η κοπέλα υποστηρίζει ότι τη μέθυσαν, ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει, ενώ οι τέσσερις υποστηρίζουν ότι η πράξη, έπειτα από μια νύχτα σε κλαμπ, ήταν συναινετική. Το σχετικό βίντεο, που καταγράφηκε σε κινητό, δεν έχει διαφωτίσει τις έρευνες. Το περιστατικό συνέβη στη βίλα του Μπέπε Γκρίλο, στο Πόρτο Τσέρτο της Σαρδηνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή