ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδης ασθένεια σκύλων στη Νορβηγία

Μυστηριώδης ασθένεια σκύλων στη Νορβηγία

ΟΣΛΟ. Δεκάδες σκυλιά στη Νορβηγία έχουν χτυπηθεί από μια μυστηριώδη, δυνητικά θανατηφόρο νόσο, σπέρνοντας τον τρόμο στους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν τις επαφές με άλλα σκυλιά. Αυτό ανακοίνωσε χθες το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της χώρας. Περίπου 200 σκυλιά έχουν παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα (διάρροια, εμετούς, αιμορραγίες, ταχεία αποδυνάμωση) τις τελευταίες δύο εβδομάδες και 25 από αυτά έχουν πεθάνει.

«Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για την ίδια ασθένεια, καθώς υπάρχουν πολλές που μπορούν να παρουσιαστούν με αυτού του είδους τα συμπτώματα στους σκύλους», δήλωσε ο Ασλ Χάουκας, εκπρόσωπος Τύπου του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Νεκροψίες- νεκροτομές που διενεργήθησαν σε δέκα σκύλους έδειξαν σοβαρή εντερική λοίμωξη και σε πέντε από αυτούς βρέθηκαν δύο κοινά βακτήρια σε μη φυσιολογικά επίπεδα. Αν και η ασθένεια ξεκίνησε από το Οσλο, πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε άλλες πόλεις.

Οι υγειονομικές αρχές προτείνουν στους ιδιοκτήτες των σκύλων να τους κρατούν από το λουρί και να περιορίσουν τις επαφές με άλλους σκύλους. Πράγματι, πολλές βόλτες σε δημόσιους χώρους και συναθροίσεις σκύλων ακυρώθηκαν. Εχουν γίνει πολλές υποθέσεις γι’ αυτή την ασθένεια, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο άλλοτε για ιό, άλλοτε για βακτήριο, άλλοτε για τροφική ή απλή δηλητηρίαση. Η Μάργκαρετ Γκρόνταλ, υπεύθυνη υγιεινής διατροφής, εκτίμησε πως αυτό που είναι πραγματικά ιδιαίτερο με τη συγκεκριμένη ασθένεια, είναι ότι χτύπησε ξαφνικά πάρα πολλούς υγιείς σκύλους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας έχει προς το παρόν απορρίψει ως αίτια τη δηλητηρίαση, τη σαλμονέλωση (λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας) και την καμπυλοβακτηρίωση (λοίμωξη του λεπτού εντέρου που προκαλείται από μια κατηγορία βακτηρίων που ονομάζονται campylobacters).

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να επισκέπτονται τον κτηνίατρο ήδη από τα πρώτα συμπτώματα. Εκεί, τα σκυλιά μπορεί να θεραπευθούν με εντατική ενυδάτωση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική σε άλλα ζώα ή και σε ανθρώπους.

H κτηνίατρος Χάνα Γέργκενσεν δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι Αρχές εργάζονται συστηματικά και όσο το δυνατόν ταχύτερα, αλλά η αποστολή τους είναι δύσκολη, καθώς έως τώρα δεν έχουν βρει κοινά στοιχεία από τις εργαστηριακές αναλύσεις. Τα σκυλιά που ασθένησαν και πέθαναν «προήλθαν από διαφορετικά σημεία της χώρας, έπιναν και έτρωγαν διαφορετικά πράγματα», εξήγησε. «Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε κάποια σαφή εργαστηριακά αποτελέσματα ούτε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα», κατέληξε.

Πέρυσι, η «Κ» είχε γράψει για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, που προσβάλλει όμως κυρίως κουτάβια και είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι στο παρελθόν: στην Αυστραλία καταγράφονται 20.000 περιστατικά ετησίως, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται θανατηφόρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ήρθε στη δημοσιότητα. Ο ιός canine parvovirus (CPV) –παρβοϊός του σκύλου– αποτελεί κύρια αιτία της ασθένειας, ιδιαίτερα σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, παρά τις βελτιώσεις στην τεχνολογία εμβολιασμού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.