Βρετανία: Εκλεισε τη Βουλή, αναζητεί έξοδο κινδύνου ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Εκλεισε τη Βουλή, αναζητεί έξοδο κινδύνου ο Μπόρις Τζόνσον

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια θυελλώδη νύχτα, το βρετανικό Κοινοβούλιο ανέστειλε από χθες τη λειτουργία του για πέντε εβδομάδες, προσφέροντας μια κάποια άνεση κινήσεων στον Μπόρις Τζόνσον, στην τελική ευθεία για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου. Αλλά αυτή ήταν η μόνη επιτυχία του και πληρώθηκε πολύ ακριβά. Στη σύντομη θητεία του ως πρωθυπουργός, ο Τζόνσον έχασε και τις έξι ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στη Βουλή των Κοινοτήτων, θέτοντας υποψηφιότητα για μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Η αναστολή του Κοινοβουλίου όταν αναδεικνύεται καινούργιος πρωθυπουργός αποτελεί συνήθη πρακτική στη Βρετανία, ώστε να δοθεί χρόνος προετοιμασίας των προγραμματικών του δηλώσεων. Ωστόσο, η ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια της αναστολής και το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε μια τόσο κρίσιμη, λόγω Brexit, περίοδο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των ευρωπαϊστών στους κόλπους των Συντηρητικών. Ακρως επεισοδιακή υπήρξε η τελευταία, προ αναστολής, συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, που παρατάθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Οταν ο πρόεδρος του σώματος, Τζον Μπέρκοου, σηκώθηκε από τη θέση του για να κατευθυνθεί, σύμφωνα με το τελετουργικό, στη Βουλή των Λόρδων, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να τον εμποδίσουν υψώνοντας χαρτιά που έγραφαν «μας κλείνουν το στόμα» και φωνάζοντας «ντροπή».

Η αγανάκτησή τους δεν στρεφόταν εναντίον του Μπέρκοου, ο οποίος είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, καυτηριάζοντας την αναστολή, αλλά εναντίον του Μπόρις Τζόνσον και των πιστών του. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έμειναν για ώρα στα έδρανά τους, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια από τη Σκωτία και την Ουαλλία, τον αγγλικανικό ύμνο «Ιερουσαλήμ» και τον ύμνο των Εργατικών «Κόκκινη σημαία».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε αποτύχει για δεύτερη φορά στην προσπάθειά του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς η αντιπολίτευση και οι «αντάρτες» των Συντηρητικών αρνήθηκαν να του κάνουν τη χάρη. Δεδομένου ότι η Βουλή δεν θα συνεδριάσει εκ νέου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, το νωρίτερο που μπορούν πλέον να γίνουν εκλογές είναι τον Νοέμβριο. Η JP Morgan εκτιμούσε χθες ως πιθανότερο σενάριο να παραιτηθεί ο Τζόνσον για να μην αναγκαστεί να ζητήσει παράταση του Brexit, όπως τον υποχρεώνει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων βρίσκεται από χθες και η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι. Δημοσιεύματα του Τύπου την κατηγορούν για ευνοιοκρατία, σημειώνοντας ότι μοίρασε τίτλους ευγενείας σε πρώην συμβούλους της που είχαν κατηγορηθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε βουλευτές και συνεργάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή