Τακτική υποχώρηση για την ισραηλινή εταιρεία NOS

Τακτική υποχώρηση για την ισραηλινή εταιρεία NOS

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Η ισραηλινή εταιρεία παραγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού NOS, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι βοηθάει αυταρχικές κυβερνήσεις να καταστέλλουν τις διαφωνίες, ανακοίνωσε ότι υιοθετεί «νέα πολιτική στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει σειρά κριτηρίων, αξιολογώντας τους πιθανούς αγοραστές των συστημάτων της με βάση «τις προηγούμενες επιδόσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τον τελευταίο χρόνο, η NSO έχει δεχθεί κριτική για την πώληση των συστημάτων της σε καταπιεστικά καθεστώτα. Παρότι η εταιρεία δεν ανακοινώνει την ταυτότητα των πελατών της, θεωρείται ότι ένας εξ αυτών ήταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ότι το λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιήθηκε για να οργανωθεί η δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντος Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, πριν από ένα χρόνο. «Η NSO πρέπει να αποδείξει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια απόπειρα να ξεπλύνει τη φήμη της», ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Δεν μπορεί να διαλέγει πότε θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ερευνες της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων τεκμηρίωσαν τη χρήση του λογισμικού Pegasus, που παράγει η εταιρεία, εναντίον τουλάχιστον 24 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων και βουλευτών στο Μεξικό, εναντίον του Κασόγκι και τριών ακόμη Σαουδαράβων αντιφρονούντων, καθώς και εναντίον του ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αχμέντ Μανσούρ. Η ανακοίνωση περί νέας πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήρθε ενώ η Δικαιοσύνη του Ισραήλ εξετάζει την προσφυγή με την οποία η Διεθνής Αμνηστία ζητάει από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας από την εταιρεία. «Τα κράτη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή