Εκρήξεις οδήγησαν το «Κουρσκ» στον βυθό

Εκρήξεις οδήγησαν το «Κουρσκ» στον βυθό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ (Ρωσία). Ενα συγκινητικό εύρημα έφεραν στην επιφάνεια οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν το κουφάρι του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ». Πρόκειται για ένα σημείωμα που βρέθηκε σε σφραγισμένο μπουκάλι και αποτελεί την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια επικοινωνίας με την οικογένεια κάποιου μέλους του πληρώματος του «Κουρσκ» λίγη ώρα προτού πεθάνει.

Προσωπικό

Η σορός του άτυχου ναυτικού -που σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο είναι ο υπαξιωματικός Αντρέι Μπορισόφ- είχε εντοπισθεί στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους και είχε ανασυρθεί πέρυσι. Στα πρυμναία διαμερίσματα του «Κουρσκ» κατέφυγαν -όπως είχε αποκαλύψει άλλο σημείωμα- 23 άνδρες σε μια καταδικασμένη προσπάθεια, όπως τελικά αποδείχθηκε, να σωθούν από τις αλυσιδωτές εκρήξεις που οδήγησαν πλήρωμα και υποβρύχιο στον πυθμένα της Θάλασσας Μπάρεντς. Το κείμενο του σημειώματος παραμένει άγνωστο αλλά ο γενικός εισαγγελέας της Μόσχας, Βλαντιμίρ Ουστίνοφ, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι δεν προσθέτει νέα στοιχεία σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας καθώς και ότι το περιεχόμενό του είναι άκρως προσωπικό και έτσι θα παραδοθεί στην οικογένεια του θανόντος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν των εκρήξεων παρέμειναν ζωντανοί επί τουλάχιστον έξι έως οκτώ ώρες προτού τελικά πεθάνουν από ασφυξία. Ολες αυτές τις ώρες γνώριζαν ότι δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα διάσωσης, αφού η δίοδος διαφυγής είχε καταστραφεί και δεν ήταν δυνατό να ανοιχθεί.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η προσπάθεια ανεύρεσης πτωμάτων θα εξακολουθήσει και τονίζουν ότι ο κυβερνήτης του υποβρυχίου και οι ανώτεροι αξιωματικοί του κατά πάσα πιθανότητα γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να γλιτώσουν όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Ο πλωτάρχης Βλαντιμίρ Κουρογιέντοφ δήλωσε ότι η διαταγή εκκένωσης των τεσσάρων προσθίων διαμερισμάτων του σκάφους πρέπει να είχε δοθεί στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης έκρηξης, γεγονός που εξηγεί γιατί βρέθηκαν πολλές σοροί στο μεσαίο τμήμα του υποβρυχίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή