Δεκαοκτώ χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου

Δεκαοκτώ χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε χθες ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει ποτέ τα θύματα των πολύνεκρων επιθέσεων που σημειώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Η δέκατη όγδοη επέτειος της επίθεσης που συγκλόνισε τον πλανήτη βρίσκει τις ΗΠΑ εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, ώστε να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα την εγγύηση των Ταλιμπάν ότι δεν θα υποθάλπουν τρομοκράτες στη χώρα. «Αν, για οποιονδήποτε λόγο, επιστρέψουν στη χώρα μας, θα πάμε όπου βρίσκονται εξαπολύοντας μεγαλύτερη ισχύ από όση έχουμε ποτέ εξαπολύσει – δεν μιλάω καν για πυρηνική ισχύ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της τελετής μνήμης χθες στο Πεντάγωνο «Δεν θα έχουν δει ποτέ κάτι παρόμοιο με αυτό που θα τους συμβεί».

Ενα μήνα μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα εξαπολύσουν επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, ο πόλεμος αυτός έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 2.400 Αμερικανούς στρατιώτες και πολλαπλάσιο αριθμό Αφγανών, ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη τον θεωρεί αποτυχημένο. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση του ινστιτούτου Pew, το 59% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι ο πόλεμος δεν άξιζε να γίνει, ενώ το 36% υποστηρίζει ότι άξιζε.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο θεωρούμενος αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, υπενθύμισε την παρουσία του με ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει τις απειλές εναντίον όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή