Διετής βίζα για ξένους αποφοίτους στη Βρετανία

Διετής βίζα για ξένους αποφοίτους στη Βρετανία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διετή εργασιακή βίζα θα προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση σε όλους τους διεθνείς φοιτητές που αποφοιτούν από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ανατρέποντας ένα βασικό στοιχείο των περιοριστικών πολιτικών μετανάστευσης της Τερέζα Μέι. Μέχρι πρότινος, οι κάτοχοι προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών είχαν χρονικό περιθώριο μόνον τεσσάρων μηνών για να αναζητήσουν εργασία στη χώρα. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όλοι οι διεθνείς απόφοιτοι θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μέχρι και δύο χρόνια, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να βρουν μακροχρόνια απασχόληση μετά την αποφοίτησή τους.

Το νέο μέτρο προχωράει πέρα από τις προτάσεις της πρόσφατης Λευκής Βίβλου για τη μετανάστευση, που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών, και η οποία πρότεινε παράταση του ορίου σε έξι μήνες για τους προπτυχιακούς και ένα έτος για τους κατόχους διδακτορικών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επιστροφή στην πολιτική μετανάστευσης που κατήργησε το 2012 η κυβέρνηση συνασπισμού, με τη Μέι ως υπουργό, η οποία είχε χαρακτηρίσει τη διετή εργασιακή βίζα «υπερβολικά γενναιόδωρη».

Κατά μεγάλο βαθμό, η αλλαγή οφείλεται στις προσπάθειες του Τζο Τζόνσον, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το τιμόνι του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος είχε προωθήσει το θέμα της διερεύνησης της εργασιακής θεώρησης για φοιτητές βρετανικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στόχος του νέου μέτρου είναι η πρόσληψη ταλαντούχων αποφοίτων σε κλάδους όπως τα μαθηματικά, η μηχανική και η τεχνολογία, όπου υπάρχει ζήτηση, καθώς και η αποφυγή της εκθετικής πτώσης στις εγγραφές ξένων φοιτητών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή