Ιταλία: Στο αρχείο η υπόθεση της παράνομης χρήσης αστυνομικού ελικοπτέρου από τον Σαλβίνι

Ιταλία: Στο αρχείο η υπόθεση της παράνομης χρήσης αστυνομικού ελικοπτέρου από τον Σαλβίνι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική Δικαιοσύνη απάλλαξε μεν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι από το οικονομικό σκέλος των κατηγοριών για παράνομη χρήση των εναέριων μέσων της αστυνομίας.

Παρέπεμψε, όμως, την υπόθεση σε νέα έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι πτήσεις με το δικινητήριο Piaggio P-180 (το επονομαζόμενο και Ferrari των ουρανών) ήταν αντικανονικές.

Η οικονομική Εισαγγελία του Λατίου, υπό τον Αντρέα Λούπι, έκρινε πως οι πτήσεις δεν ζημίωσαν δημοσιονομικά το κράτος, καθώς το κόστος της «δεν ήταν εμφανώς μεγαλύτερο από εκείνο της νόμιμης χρήσης πτήσεων της γραμμής».

Ωστόσο, έκρινε πως αυτή καθαυτή η χρήση εναέριων μέσων της αστυνομίας για προσωπικούς λόγους είναι απρεπής.

Στην ετυμηγορία της, με την οποία αρχειοθετεί το οικονομικό σκέλος της κατηγορίας, η οικονομική Εισαγγελία υπογραμμίζει πως συνολικά είναι 35 τα ταξίδια του Σαλβίνι με εναέρια μέσα της αστυνομίας που δεν εμπίπτουν στα όρια της νόμιμης χρήσης τους.

Όπως τονίζεται στο ίδιο έγγραφο, η χρήση τους επιτρέπεται «για θεσμικούς σκοπούς, ή εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά όχι για τις λεγόμενες υπουργικές μετακινήσεις –τη εξαιρέσει της μεταφοράς του προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής, της Γερουσίας, του πρωθυπουργού και του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Επιπλέον, τονίζει πως η χρήση εναέριων μέσων της αστυνομίας επιτρέπεται αυστηρά και «μόνον για επιχειρησιακούς λόγους κι όχι για να ευνοήσει τις μετακινήσεις των Αρχών, ακόμη κι όταν πρόκειται για την άσκηση των θεσμικών τους υποχρεώσεων».

Η ετυμηγορία της οικονομικής εισαγγελίας διαβιβάσθηκε στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας, που είχε εγκρίνει τα έξοδα και στην τακτική δικαιοσύνη, προκειμένου να διατάξουν έρευνα για πιθανές νομικές ευθύνες και ποινές, συγκεκριμένα για την υπόθεση της υπέρβασης καθήκοντος.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται έπειτα από καταγγελτικά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο για πάνω από 20 ταξίδια του Σαλβίνι, στα οποία συνδύαζε υπηρεσιακές μετακινήσεις με πολιτικές εκδηλώσεις του κόμματός του, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη και ελικόπτερα της αστυνομίας για τη μετάβασή του.

Πηγή: La Repubblica, Corriere della Sera, huffiongtonpost.it, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή