Προσέλκυση κατοίκων με το αζημίωτο σε χωριά της Ιταλίας

Προσέλκυση κατοίκων με το αζημίωτο σε χωριά της Ιταλίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματικό ποσό 700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια προσφέρει περιοχή της νότιας Ιταλίας σε επίδοξους κατοίκους, σε μια προσπάθεια να δώσει ζωή σε χωριά τα οποία απειλούνται με ερήμωση. Ο δήμος της περιοχής Μολίζε, στη νότια Ιταλία, προσφέρει έτσι 25.000 ευρώ σε όποιον δεχθεί να μετακομίσει σε χωριό με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και, εφόσον δεχθεί, να εγκαινιάσει εκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

«Αν προσφέραμε χρήματα, θα επρόκειτο για ακόμη μία ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλαμε οι νιόφερτοι να επενδύσουν στον τόπο. Μπορούν να ανοίξουν όποια επιχείρηση επιθυμούν: έναν φούρνο, ένα κατάστημα χαρτικών, ένα εστιατόριο, ό,τι θέλουν. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε ζωή στα χωριά μας, αυξάνοντας παράλληλα τον πληθυσμό τους», εξηγεί ο περιφερειάρχης Ντονάτο Τομά.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ακόμη ότι κάθε χωριό με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λαμβάνει έκτακτο μηνιαίο βοήθημα 10.000 ευρώ, με το οποίο θα μπορεί να προβεί στη βελτίωση των τοπικών υποδομών και στη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. «Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την πληθυσμιακή ενίσχυση. Οι κάτοικοι χρειάζονται υποδομές και θέλουν κίνητρα για να μείνουν στα χωριά μας. Διαφορετικά, θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν από μερικά χρόνια», λέει ο Τομά.

Σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο στατιστικής, η περιφέρεια Μολίζε, με πληθυσμό 305.000 κατοίκων, είναι από εκείνες που σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότεροι από 9.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα χωριά από το 2014 μέχρι σήμερα. Το 2018, περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή μετακόμισαν σε άλλες περιοχές, ενώ στα εννέα χωριά της επαρχίας δεν καταγράφηκε ούτε μία γέννηση.

Μείωση πληθυσμού

Για πρώτη φορά, ύστερα από 90 χρόνια, ο αριθμός Ιταλών πολιτών που ζουν στη χώρα υποχώρησε στα 55 εκατομμύρια. Την περίοδο 2014-2018, ο αριθμός Ιταλών πολιτών που κατοικούν στη χώρα υποχώρησε κατά 677.000, με τη στατιστική υπηρεσία να αποδίδει το φαινόμενο σε δύο παράγοντες: στην υποχώρηση των γεννήσεων, που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την ένωση της Ιταλίας, τον 19ο αιώνα, και στη φυγή νέων ανθρώπων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προς αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Σχεδόν 157.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα το 2018.

Η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία της οποίας ο πληθυσμός αναμένεται να υποχωρήσει εντός των ερχόμενων πέντε ετών. Σε μια προσπάθεια αναβίωσης των περιοχών αυτών, πολλοί δήμοι, όπως αυτός της Σουτέρα, στην επαρχία Καλτανιζέτα της Σικελίας, άνοιξαν τις πόρτες εγκαταλελειμμένων κατοικιών σε πρόσφυγες που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή