Επικερδής η αντιγραφή εργασιών

Επικερδής η αντιγραφή εργασιών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από επίπονη αναζήτηση εργασίας στην πόλη Νιέρι της Κένυας, η Μαίρη Μπούγκουα στράφηκε στη συγγραφή «ακαδημαϊκών εργασιών» για λογαριασμό Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών φοιτητών. «Επρόκειτο για αντιγραφή. Δεν είχα, όμως, άλλη επιλογή. Πρέπει να βγάλω χρήματα», λέει η Μπούγκουα.

Η αντιγραφή δεν είναι τίποτα καινούργιο στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Το Διαδίκτυο, όμως, έχει διογκώσει το πρόβλημα, δίνοντάς του διεθνή διάσταση. Ιστοσελίδες με τίτλους όπως Ace-MyHomework και EssayShark υπόσχονται καλούς βαθμούς σε οκνηρούς Αμερικανούς φοιτητές και προσφέρουν αξιοπρεπή αμοιβή σε κατοίκους αναπτυσσόμενων κρατών. Παρότι τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ οι ιστοσελίδες έχουν γίνει πιο αξιόπιστες, με εγγυήσεις επιστροφής χρημάτων και αποτελεσματικές μεθόδους μεταφοράς αμοιβών. Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατομμύρια «πελάτες» παραγγέλνουν κείμενα και εργασίες, με ορισμένους εργαζόμενους σε αυτές τις χώρες να είναι πλέον ικανοί να ζουν αποκλειστικά από τη συγγραφή τέτοιων εργασιών.

Η βιομηχανία συγγραφής εργασιών έχει επεκταθεί σημαντικά χάρη στην πληθώρα αγγλόφωνων συγγραφέων, την ύπαρξη ταχέων συνδέσεων Ιντερνετ και την αφθονία πτυχιούχων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ομάδα του Facebook για συγγραφείς εργασιών στην Κένυα αριθμεί περισσότερα από 50.000 μέλη. Υστερα από έναν μήνα «εκπαίδευσης», η Μπούγκουα άρχισε να «παράγει» δοκίμια για θέματα όπως το εάν ο άνθρωπος πρέπει να εποικήσει το Διάστημα (δεν αξίζει τον κόπο, κατέληξε), μέχρι και την ευθανασία (την οποία καταδίκασε). Τον πιο παραγωγικό της μήνα, η Μπούγκουα εξασφάλισε 320 δολάρια, τη μεγαλύτερη αμοιβή στην εργασιακή ζωή της.

Μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αυστραλία οδήγησε τις αρχές της χώρας να προσπαθήσουν να πατάξουν την αγορά εργασιών μέσω Διαδικτύου. Στις ΗΠΑ, όμως, η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν απαγορεύει την αγορά εργασιών εφόσον οι εταιρείες τηρούν τη φορολογική νομοθεσία. Η 25χρονη φοιτήτρια Μαίρη Μπούγκουα αναλαμβάνει τη συγγραφή δοκιμίων έναντι τεσσάρων δολαρίων τη σελίδα. Η μητέρα της πέθανε από διαβήτη το 2001, όταν η Μπούγκουα πήγαινε στη Β΄ Δημοτικού, και υποσχέθηκε στον εαυτό της ότι θα αρίστευε ως μαθήτρια, ώστε να είναι ικανή να συντηρήσει τα δύο μικρότερα αδέλφια της. Κρατικό δάνειο αλλά και οικονομική βοήθεια από συγγενείς τής επέτρεψαν να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο της Κένυας, εξασφαλίζοντας χρήματα από τη συγγραφή δοκιμίων και εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή