Πόλος έλξης διπλωματικών συναντήσεων η Μόσχα

Πόλος έλξης διπλωματικών συναντήσεων η Μόσχα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ενδιαφέρουσα διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται αυτή την εβδομάδα, στη Μόσχα, όπου καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον, Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι για να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν έναν απροσδόκητο και ισχυρό εταίρο στο νέο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, αλλά και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, ενώ την Παρασκευή αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η ρωσική υποστήριξη στην υπό αμερικανική ηγεσία αντιτρομοκρατική εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, αναδεικνύοντας τη Ρωσία σε κεντρικό παίκτη του υπό διαμόρφωση νέου περιβάλλοντος. Μιλώντας χθες στη Μόσχα, ο κ. Στρο δήλωσε ότι η Δύση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε θέματα ασφαλείας και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη ανάπτυξης «μιας διαρκούς σχέσης, εντελώς διαφορετικής μορφής ανάμεσα στη Ρωσία και τους εταίρους της στη Δύση».

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, ο κ. Στρο επισημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε μια μέρα να γίνει και μέλος του ΝΑΤΟ. Την ιδέα αυτή βεβαίως είχε θέσει πρώτος ο Πούτιν, πριν από ένα χρόνο, αλλά απέρριψε η Ουάσιγκτον. Από τότε η Μόσχα επεξεργάστηκε καλύτερα αυτή την ιδέα και την επαναφέρει σήμερα ως μια νέα μορφή συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας με το ΝΑΤΟ μεταξύ ίσων, που ενδεχομένως θα φέρει και νέα ονομασία. Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την κατανόησή του για το διετή πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Τσετσενία, ενώ απηχώντας και τα αισθήματα της Ουάσιγκτον είπε ότι οι Τσετσένοι αντάρτες συνδέονται με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και αναγνώρισε ότι η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή στην περιοχή της. Τα σχόλια του κ. Στρο, ωστόσο, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις προηγούμενες θέσεις του Λονδίνου, το οποίο καλούσε τη Μόσχα να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να ανοίξει διάλογο με τους Τσετσένους αντάρτες.

Εν τω μεταξύ, επτά εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αρχίζει να υποχωρεί η στήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στην αντι-τρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Δυο δημοσκοπήσεις, μια στη Γαλλία και μια στη Βρετανία, έδειξαν μείωση του ποσοστού εκείνων που υποστήριζαν έναν αντιτρομοκρατικό πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή