Σινογερμανικός διάλογος για την τρομοκρατία

Σινογερμανικός διάλογος για την τρομοκρατία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμφώνησαν χθες ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρονγκζί, αν και κατά τον κ. Ζου ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα έπρεπε να είναι σύντομος και να αποφύγει τα αθώα θύματα. Το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο, ήταν ένα μόνο από τα πολλά στην ατζέντα των δύο ηγετών, με προεξάρχον εκείνο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Κίνας, η σημασία του οποίου κατεδείχθη και από την πολυπληθή ομάδα επιχειρηματιών, που συνόδευε τον κ. Σρέντερ στο ταξίδι του, στο Πεκίνο.

«Η από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ένα κύριο θέμα στις συζητήσεις μας», είπε χθες ο κ. Ζου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Γερμανό καγκελάριο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «Κίνα είναι εντελώς αντίθετη σε κάθε μορφή τρομοκρατίας», αν και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι όποιες «επιθέσεις εναντίον της τρομοκρατίας θα πρέπει να είναι γρήγορες, ακριβείς και χωρίς αθώα θύματα».

Ο κ. Ζου επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Κίνας για τη «μεγαλύτερη δυνατή» εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία και η Κίνα συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας και τόνισε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση διαδεχθεί τους Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις φυλές και να βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά την επιφανειακή αρμονία των απόψεων και των δηλώσεών τους, ωστόσο, οι δύο ηγέτες απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα και βήματα για τη διμερή συνεργασία τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Μπλερ, ο οποίος επρόκειτο χθες το βράδυ να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια στην Ιορδανία, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της στον τερματισμό της τρομοκρατίας και στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Αφού επανέλαβε την υποστήριξή του προς την ίδρυση παλαιστιανιακού κράτους, κάλεσε τη Συρία να ασκήσει την επιρροή της για να περιορίσει τη δράση ακραίων Παλαιστινίων και να διασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας. Παράλληλα ζήτησε την επανάληψη των συροϊσραηλινών συνομιλιών για την επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν. Τις προσεχείς μέρες και στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους και μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή