ΗΠΑ: Μπάιντεν εναντίον Σάντερς και Γουόρεν

ΗΠΑ: Μπάιντεν εναντίον Σάντερς και Γουόρεν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

XΙΟΥΣΤΟΝ. Επτά υποψήφιοι και τρεις υποψήφιες για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος διασταύρωσαν τα ξίφη τους το βράδυ της Πέμπτης, σε μια συζήτηση που έθεσε εν αμφιβόλω το δημοσκοπικό προβάδισμα του τέως αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν προβλήθηκε ως συνεχιστής της κληρονομιάς του Μπαράκ Ομπάμα σε όλους τους τομείς, δεχόμενος τα πυρά των δύο επικρατέστερων προοδευτικών υποψηφίων, του γερουσιαστή από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και της γερουσιαστού από τη Μασσαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ ο Μπάιντεν επέμεινε στο σύστημα περίθαλψης Obamacare, που αφήνει εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς ασφάλιση, ο ίδιος ο τέως πρόεδρος Ομπάμα έχει επαινέσει τις «νέες καλές ιδέες» των Δημοκρατικών σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενος ειδικά στη δωρεάν δημόσια υγεία (Medicare for all) που προτείνουν οι Σάντερς και Γουόρεν. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες ρούφηξαν 23 δισ. δολάρια από το σύστημα υγείας. Πώς έγινε αυτό; Κάθε δολάριο βγήκε από ένα “όχι” των εταιρειών σε ασφαλιστική κάλυψη», είπε η Γουόρεν, ενώ ο Σάντερς συμπλήρωσε ότι, αν προστεθούν τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, ο λογαριασμός για το σύστημα υγείας φθάνει στα 100 δισ. δολάρια ετησίως.

Ο Μπάιντεν τους πίεσε να αποκαλύψουν το κόστος του προγράμματος αυτού, ενώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ. Αντιθέτως, ο Σάντερς θύμισε ότι εκείνος ποτέ δεν ψήφισε υπέρ του πολέμου.

Ο 76χρονος Μπάιντεν μπέρδεψε τα λόγια του σε κάποιες απαντήσεις, οδηγώντας τον 44χρονο Χουλιάν Κάστρο να τον ρωτήσει αν ξέχασε «τι έλεγε πριν από δύο λεπτά». Μία από τις ατάκες που ξεσήκωσαν το ισχυρότερο χειροκρότημα προήλθε από τον Τεξανό υποψήφιο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, ο οποίος είπε ότι τα όπλα που είναι σχεδιασμένα για το πεδίο μάχης θα κατασχεθούν. «Ναι, διάολε, θα σας το πάρουμε και το ΑR-15 και το AK-47», είπε ο Ο’ Ρουρκ, περιγράφοντας μια σπαρακτική σκηνή από την τελευταία μαζική δολοφονία στο Τέξας, όταν τα διαθέσιμα ασθενοφόρα ήταν λιγότερα από τους τραυματίες, που αιμορραγούσαν μέχρι θανάτου από τον καταιγισμό πυρών ενός AR-15.

Ο τέως αντιπρόεδρος Μπάιντεν ήταν υπεύθυνος για μία από τις πιο αστείες στιγμές της βραδιάς, όταν στράφηκε στον Σάντερς και είπε «κύριε πρόεδρε», για να το διορθώσει λέγοντας «εε, φίλε μου γερουσιαστή από το Βερμόντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή