ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Απειλές Μπέρκοου κατά Τζόνσον

Βρετανία: Απειλές Μπέρκοου κατά Τζόνσον

Εχει ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του το αργότερο την 31η Οκτωβρίου, αλλά μέχρι τότε δεν εννοεί να κάνει έστω και κατά το ελάχιστο ευκολότερη τη ζωή του Μπόρις Τζόνσον. Ο λόγος, για τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο οποίος συγκρούστηκε μετωπικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό, διευκολύνοντας να περάσει από το Κοινοβούλιο ο νόμος που τον υποχρεώνει να ζητήσει και νέα παράταση του Brexit, εάν δεν έχει πετύχει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση, ο Μπέρκοου επανήλθε δριμύτερος στο θέμα, προειδοποιώντας ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να αγνοήσει τον ψηφισθέντα νόμο. «Θα ήταν το πιο φρικτό παράδειγμα που θα δίναμε στην κοινωνία», δήλωσε ο Συντηρητικός πολιτικός. Χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Τζόνσον, χαρακτήρισε «εκπληκτικό» ακόμη και το γεγονός ότι τίθεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο αυτό και προειδοποίησε ότι θα επιστρατεύσει «δημιουργικότητα» για να το αποτρέψει. «Εάν φθάσουμε στο σημείο αυτό, τότε θα μπορούσα να φανταστώ ότι το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει να αποκλείσει αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα δυναμικά», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις προοπτικές να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 17 Οκτωβρίου. «Εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά για φθάσουμε σε συμφωνία. Υπάρχει ήδη, σε αδρές γραμμές, το περίγραμμα μιας συμφωνίας», δήλωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη βόρεια Αγγλία.

Από τη Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, που μέχρι τώρα διεξάγονταν μεταξύ απεσταλμένων, περνούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο Τζόνσον μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Μέχρι τώρα, οι συνομιλίες ανάμεσα στον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Φροστ και τον επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχουν σημειώσει την παραμικρή πρόοδο. Ωστόσο, ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν δήλωσε χθες ότι βλέπει «κάποιους λόγους αισιοδοξίας» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων – αν και κράτησε μικρό καλάθι.

Πάντως, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε ότι οι διαφορές ανάμεσα στο Δουβλίνο και στο Λονδίνο για το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου παραμένουν «πολύ μεγάλες» και εξέφρασε τη δυσπιστία του για τη δυνατότητα του Τζόνσον να πετύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.